Eveniment

BREAKING! SUA şi Marea Britanie au pornit o acţiune militară de amploare împotriva rebelilor Houthi din Yemen. Cine sunt Houthi, militanţii susţinuţi de Iran care atacă nave în Marea Roşie

BREAKING! SUA şi Marea Britanie au pornit o acţiune...

Autor: Ştefan Stan

12.01.2024, 10:01 534

SUA şi Marea Britanie au efectuat lovituri militare împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran, ceea ce a generat temeri privind o escaladare mai amplă a conflictului din regiune.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că a ordonat loviturile ca răspuns la atacurile "fără precedent" ale militanţilor din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roşie. Australia, Bahrain, Canada şi Olanda au sprijinit, de asemenea, operaţiunea.

"Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume", a declarat Biden.

"Nu voi ezita să direcţionez măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, dacă va fi necesar."

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că atacurile Houthi perturbă comerţul, cresc preţurile produselor de bază şi exacerbează criza umanitară din Yemen.

"În ciuda avertismentelor repetate ale comunităţii internaţionale, Houthis au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, inclusiv împotriva navelor de război britanice şi americane chiar în această săptămână. Acest lucru nu poate sta în picioare", a declarat Sunak într-o declaraţie în care a anunţat loviturile efectuate de Royal Air Force.

Marina britanică va continua să patruleze în Marea Roşie ca parte a unei operaţiuni multinaţionale, a adăugat el.

Cine sunt Houthis?

Houthis - cunoscuţi oficial ca "Susţinătorii lui Dumnezeu" sau "Ansar Allah" în arabă - sunt un grup de islamişti şiiţi din vestul Yemenului.

Format în anii 1990, grupul a început ca o mişcare de promovare a drepturilor şiiţilor Zaidi şi a tribului Houthi, de la care grupul îşi trage numele.

Se opune influenţei SUA şi Israelului în Orientul Mijlociu - sloganul său conţinând cuvintele "moarte Americii", "moarte Israelului" şi "blestem asupra evreilor".

Susţinut de Iran şi aliat cu alte grupări islamiste din regiune, precum Hamas şi Hezbollah, a acuzat, de asemenea, Arabia Saudită de "complicitate" cu SUA.

Ucidera fondatorului grupului, Hussein al Houthi, de către armata yemenită, a declanşat un război civil cunoscut sub numele de insurgenţa houthi - în 2004.

Gruparea, condusă în prezent de fratele său, Abdul-Malik al Houthi, a participat, de asemenea, la revoluţia yemenită din 2011, câştigând şi mai mult teritoriu.

De atunci, şi-a extins zona de influenţă şi controlează în prezent o mare parte din coasta vestică a Yemenului până la strâmtoarea Bab al Mandeb - o întindere de 16 mile mariticme care marchează intrarea în Marea Roşie.

De ce atacă navele din Marea Roşie?

Houthis susţin că atacurile au ca scop să pună capăt ofensivei Israelului asupra Fâşiei Gaza.

Mai multe nave au fost atacate cu drone, rachete şi, în unele cazuri, au fost folosite elicoptere pentru duce militanţi pe navele comerciale.

În prima săptămână din ianuarie, 18 drone de atac, împreună cu două rachete de croazieră antinavă şi o rachetă balistică antinavă au fost lansate spre nava de război britanică HMS Diamond şi alte nave comerciale.

Un purtător de cuvânt al Houthi a revendicat responsabilitatea pentru acest atac major cu rachete şi drone, afirmând că au vizat o navă de război americană care a operat în sprijinul Israelului.

De asemenea, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru lansarea unui atac cu ajutorul dronelor asupra a două nave - nava Swan Atlantic, deţinută de norvegieni, şi MSC Clara, sub pavilion Panama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO