Eveniment

Briefingul zilei de 06 decembrie 2023

Briefingul zilei de 06 decembrie 2023
07.12.2023, 00:05 86

» Fostul premier Florin Cîţu, pus sub acuzare pentru achiziţiile de vaccinuri din pandemie

Florin Cîţu, fostul premier PNL şi ministru de finanţe, a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.  Va fi greu pentru procurori să arate că el a creat un prejudiciu statului cu intenţie sau că a tras vreun folos necuvenit din achiziţia de vaccinuri, pentru că, aşa cum arată informaţiile furnizate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), nu există în acest moment probe directe.

„Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru respectând prevederile legale în vigoare“, a spus fostul premier. Florin Cîţu şi foştii miniştri ai sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă apar în dosarul DNA privitor la achiziţia de vaccinuri anti-COVID în perioada pandemiei.

 

» Zone din sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, fără apă caldă şi căldură din cauza unei avarii

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. a anunţat, marţi, că din cauza unei avarii produse în cursul acestei după-amiezi pe Magistrala III Sud, furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi încălzire va fi sistată în zonele: Mihai Bravu, Maşina de Pâine, Doamna Ghica, Şoseaua Fundeni şi Petricani, din sectorul 2 al Capitalei. De asemenea, avaria afectează şi vor funcţiona sub parametrii normali zone din sectorul 3 (Vitan, 1 Decembrie, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Rebreanu şi Lucreţiu Pătrăşcanu).

 

» Portul Constanţa, a treia cea mai mare creştere la nivel european în 2022

Portul Constanţa a avut anul trecut a treia cea mai mare creştere la nivel european din punctul de vedere al cantităţii de marfă manipulată, cu un plus de 15%, depăşit doar de Gdansk din Polonia (Ă40%) şi Cartagena din Spania (Ă17%), arată datele publicate de Biroul European de Statistică Eurostat, conform Mediafax. Ţările de Jos sunt în continuare cea mai mare piaţă pentru transportul maritim de marfă din UE, porturile Rotterdam, Amsterdam şi Zeeland acumulând 565 milioane tone de mărfuri tranzitate.

 

» 10 milioane de euro pentru modernizarea birourilor vamale de pe frontiera româno-moldovenească

Birourile vamale de frontieră Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti din România şi birourile vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti din Republica Moldova au beneficiat de fonduri de 10 milioane de euro pentru reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect co-finanţat de Uniunea Europeană. Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, şi directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, au participat la cea de-a şasea şi ultima şedinţă a Comitetului de Coordonare a proiectului, la Punctul Vamal Sculeni din Republica Moldova.

 

» Discuţii despre bugetul pe 2024: PNL promite profesorilor salarii mai mari cu peste 50% în august

PNL a decis, în şedinţă, că majorarea salariilor profesorilor va ajunge la peste 50 la sută în august 2024. Şi bugetul pentru dezvoltare va avea o majorare de aproximativ 60%, au declarat, pentru Mediafax, surse politice. Marţi seara, la sediul PNL a avut loc o discuţie pe marginea bugetului pentru 2024. La întâlnire au participat preşedintele Nicolae Ciucă, ministrul finanţelor Marcel Boloş, ministrul educaţiei Ligia Deca şi grupul fiscal al partidului.

 

» Cinci persoane din Bucureşti-Ilfov, acuzate că se căsătoreau cu bătrâni pentru a le lua casele

Poliţiştii pun în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară şi 10 mandate de aducere în Bucureşti şi judeţul Ilfov într-un dosar penal de lipsire de libertate şi înşelăciune. Conform unui comunicat al poliţiei, din cercetări s-a stabilit că cinci dintre suspecţi s-au căsătorit cu victimele aflate la o vârstă înaintată, după care le-au deposedat de bunuri imobile, conform Mediafax.

 

» Cristian Plută, fostul director al Administraţiei Spitalelor din Bucureşti, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru corupţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus miercuri trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a fostului director al ASSMB, Cristian Plută. El a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. La data faptelor el era director general, respectiv director adjunct al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti (A.S.S.M.B.). Este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO