Eveniment

Briefingul zilei de 19 martie 2024

Briefingul zilei de 19 martie 2024
20.03.2024, 00:05 189

» ÎCCJ admite constituirea alianţei electorale formate din USR, PMP şi Forţa Dreptei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis contestaţia Dreptei Unite (care îl susţine pe Nicuşor Dan pentru un al doilea mandat la primăria generală a Bucureştiului), a anulat decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a admis protocolul de constituire a alianţei electorale formate din USR, PMP şi Forţa Dreptei, se arată într-un comunicat de marţi al USR, citat de Mediafax. „ICCJ ne-a dat dreptate şi a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianţei Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democraţiei din România, o încercare de a împiedica Opoziţia să participe la alegeri. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare”, afirmă Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Alianţa Dreapta Unită a anunţat luni că depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge protocolul Alianţei.

 

» Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază se prelungeşte

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, amendamentul depus de grupul PSD la Legea de aprobare a OUG 5/2024, prin care termenul de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază se va prelungi până la

31 decembrie 2024. „După adoptarea în camera decizională, propunerea legislativă va fi transmisă Preşedintelui României în vederea promulgării”, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.  Social-democraţii amintesc că, în forma anterioară a actului normativ, aplicarea măsurii s-ar fi încheiat la finalul acestei luni.

 

» Marcel Boloş: Nu creştem impozite şi taxe în 2024, nu încape în discuţie creşterea TVA

Ministrul de finanţe, Marcel Boloş, a dezminţit zvonurile privind o posibilă creştere a TVA. „Reiau cât se poate de ferm: nu creştem impozite şi taxe în 2024, nu încape în discuţie creşterea TVA. Am spus-o încă de la aprobarea legii bugetului, obiectivul este să menţinem un echilibru între nevoile românilor şi evitarea unor impozite suplimentare care pot afecta bugetul gospodăriilor. (...) Cota unică de impozitare a contribuit semnificativ la stimularea investiţiilor private, la creşterea numărului de locuri de muncă şi la consolidarea capitalului autohton”, a scris Boloş pe o reţea de socializare.

 

» Ministrul mediului: Programul Rabla Plus are un buget record, de un miliard de lei

Mircea Fechet, ministrul mediului, a anunţat marţi, la Craiova, că bugetul programului Rabla Plus pentru 2024 este de un miliard de lei. „Anul acesta, la Rabla Plus, adică la autoturisme electrice şi plug-in hibrid, avem un buget record, respectiv un miliard de lei, cea mai mare sumă pe care Ministerul Mediului o pune la dispoziţie. După lungi discuţii cu colegii de la AFM şi de la minister, am decis că aceasta este calea cea dreaptă: să reuşim să majorăm bugetul pentru transport verde şi să echilibrăm cu celelalte bugete”, a declarat Mircea Fechet. El a anunţat că în curând la fabrica Ford de la Craiova se va produce primul autoturism electric. În România, în 2016, au fost achiziţionate doar 39 de maşini electrice, iar numărul lor a crescut de la an la an: peste 2.400 în 2020, în 2021 peste 10.000, în 2023 peste 11.000, a mai spus Fechet.

 

» Investiţii de 29 de milioane de lei pentru digitalizarea a cinci spitale din Capitală

Proiecte de investiţii în valoare de 29 mil. lei au fost aprobate pentru finanţarea prin PNRR a cinci spitale din Capitală, a anunţat, marţi, primarul Capitalei, Nicuşor Dan. Spitalele Filantropia, Spitalul Clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu”, Foişor, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” vor primi în total peste 29 mil. lei pentru investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO