Eveniment

Bugetul SUA pentru 2025: Joe Biden propune creşteri de taxe, cheltuieli şi datorii mai mari într-un buget de 7.300 mld. dolari. Datoria guvernamentală ar urma să depăşească 100% din PIB, dar vrea să strângă 3.000 mld. dolari din extra-impozite

Bugetul SUA pentru 2025: Joe Biden propune creşteri de...

Autor: Ştefan Stan

26.03.2024, 09:37 184

Joe Biden a dezvăluit un plan bugetar de 7.300 miliarde de dolari pentru 2025, care ar face ca datoria SUA să depăşească 100% din produsul intern brut, în timp ce preşedintele a prezentat o agendă fiscală care sporeşte cheltuielile, dar intenţionează să economisească 3.000 mld. de dolari prin creşterea impozitelor în 10 ani.

Proiecţiile fiscale ale administraţiei au fost anunţate luni în propunerea sa anuală de buget, care este menită să creeze un contrast puternic cu planurile economice ale fostului preşedinte Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Trump a promis să reînnoiască reducerile fiscale radicale adoptate în timpul mandatului său la Casa Albă în 2017 şi să limiteze cheltuielile guvernamentale, în timp ce Biden intenţionează să majoreze impozitele pentru marile întreprinderi şi pentru cele mai bogate gospodării pentru a reduce deficitele, să ofere credite fiscale familiilor cu copii şi să contribuie la menţinerea finanţării pentru programele sociale.

Este puţin probabil ca multe dintre prevederile din bugetul lui Biden să fie adoptate de Congres, având în vedere că republicanii care se opun politicilor sale controlează Camera Reprezentanţilor. Dar planul semnalează priorităţile preşedintelui în cazul în care acesta ar câştiga un al doilea mandat şi ar reuşi să obţină majorităţi democrate la Capitoliu.

Conform proiecţiilor lui Biden, datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 102,2% din PIB în 2025, de la 97,3% la sfârşitul anului 2023, şi să crească în continuare până la 106% în 2030, înainte de a scădea la 105,6% în 2034.

Deficitul bugetar ar urma să ajungă la 6,1% din PIB anul viitor, în timp ce plăţile de dobânzi pentru serviciul datoriei SUA ar urma să depăşească 1.000 mld. dolari pe an până în 2026.

Republicanii, în frunte cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, au condamnat bugetul ca fiind "o foaie de parcurs pentru a accelera declinul Americii".

"Preţul bugetului propus de preşedintele Biden este încă o amintire evidentă a apetitului insaţiabil al acestei administraţii pentru cheltuieli nesăbuite şi a dispreţului democraţilor pentru responsabilitatea fiscală", a declarat partidul într-o declaraţie.

Biroul de buget al Congresului, organismul oficial de supraveghere fiscală, nu şi-a prezentat încă propria evaluare a ultimelor planuri fiscale ale lui Biden, care ar necesita aprobarea Congresului.

Cu toate acestea, CBO a declarat la începutul acestui an că estimează că datoria guvernamentală va atinge un nivel maxim de 116% în următorii 12 ani.

Deficitele tot mai mari ale SUA au determinat agenţia de rating Fitch să retragă SUA din ratingul triplu A în august, afirmând că situaţia fiscală a ţării înseamnă că povara datoriei va depăşi cu mult nivelurile înregistrate în alte naţiuni care au deţinut ratingul maxim.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO