Eveniment

Business Magazin. Cine este Dan DeLeeuw, omul din spatele Loki şi Capitan America. A fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar şi de două ori la premiile BAFTA ca director al diviziei de efecte speciale

Autor: Eduard Ivanovici

26.11.2023, 14:00 84

Poate una dintre slujbele trecute cel mai adesea cu vederea la Hollywood, fiind însă indispensabilă pentru succesul şi estetica unui film, este aceea de director al diviziei de efecte speciale. Dan DeLeeuw, nominalizat de trei ori la premiile Oscar şi de două ori la premiile BAFTA pentru munca pe care a depus-o în domeniu, ne-a povestit însă dedesubturile acestei meserii. Cel mai recent proiect la care a lucrat? Sezonul II al lui Loki, serial care îl are în prim-plan pe zeul nordic omonim, unul dintre principalele personaje din Universul Cinematografic Marvel (MCU).

Născut în California, Dan DeLeeuw şi-a început cariera la Dream Quest Images ca al doilea angajat al diviziei digitale a companiei. Învăţând de la zero domeniul CG (computer graphics), a devenit supervizor digital la filmele Disney „Crimson Tide”, „The Rock” şi „Reign of Fire”. A început apoi să animeze personaje la Rhythm and Hues Studios, unde a supervizat efectele speciale ale producţiei „Night at the Museum”, care a fost recunoscută la premiile Academy VFX Bake-Off, unde se remarcă cei care pot fi ulterior nominalizaţi la premiile Oscar pentru efecte vizuale.

Pasiunea sa pentru efecte speciale a început odată cu un episod recurent din copilăria lui, dar esenţial în parcursul său profesional, ce avea loc în perioada vacanţelor de vară. Atunci, îşi manifesta  pasiunea pentru cinematografie şi efecte construind miniaturi care urmau să fie spectaculos distruse în fiecare an cu ocazia unuia dintre cele mai importante evenimente pentru americani: 4 iulie, ziua independenţei Statele Unite.

Peste ani, cel mai recent proiect la care a participat este al doilea sezon al lui Loki, serial care continuă povestea din ultimul film din franciza Avengers, producţie care deţine şi acum locul doi în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie la Box Office.

„Efectele speciale (VFX) pentru Loki sunt împământenite în realitate; lucrez îndeaproape cu designerul de producţie Kasra Farahani, care are unele dintre cele mai grozave seturi de producţie din câte am văzut, mult mai bune decât majoritatea filmelor de lungmetraj. Astfel, direcţia artistică a show-ului influenţează mult designul şi efectele speciale”, explică el.

I love my job. Cine este omul din spatele lui Loki şi Captain America şi în ce măsură aduc efectele vizuale succesul unei producţii de Hollywood. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO