Eveniment

Business MAGAZIN. Opinie Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner. Leadershipul, faţă în faţă cu ziua de astăzi: Tot leadershipul este perturbat pentru că sentimentul este că ”ceva moare şi altceva aşteaptă să se nască”

Business MAGAZIN. Opinie Harry Meintassis, partener al...
05.03.2023, 18:00 145

Leadershipul nu a fost niciodată mai complex şi mai solicitant. Totul este perturbat. Sentimentul este că „ceva moare şi altceva aşteaptă să se nască”. Pe măsură ce totul în jurul nostru se schimbă, la fel trebuie să se schimbe şi propria noastră filosofie despre ceea ce este cu adevărat leadershipul. Cercetări globale indică faptul că peste 80% dintre lideri încă nu au capacitatea de a prospera în lumea complexă de astăzi. De ce se întâmplă acest lucru? Şi există un model al viitorului lider?

5 metaabilităţi ale liderului adaptativ

Liderii trebuie să fie adaptabili şi agili, capabili să se schimbe rapid şi cu pricepere. Deşi s-a vorbit şi se vorbeşte mult despre ce înseamnă cele mai bune practici în noua normalitate, trebuie să dezvăluim ce înseamnă cu adevărat leadershipul adaptiv. Să luăm în considerare 5 metaabilităţi care vor fi extrem de importante. Acestea nu sunt capacităţi „tehnice”, ci mai degrabă atribute şi mentalităţi personale care modelează modul în care gândesc şi acţionează liderii.

1. Gândirea anticipativă – arta percepţiei

În primul rând, liderii ar trebui să ţină capul sus, privind în viitor. Ar trebui să scaneze orizontul pentru semnale slabe, să vadă lucrurile devreme şi apoi să conecteze punctele. Liderii de mâine trebuie să vadă înainte, dar nu doar într-un mod care prezice viitorul, ci mai degrabă să-şi imagineze o mulţime de posibilităţi şi să fie gata să răspundă într-o manieră agilă. Trecerea de la „prevedere şi control la scanare şi răspuns”. Şi cu cât văd mai multe oportunităţi, cu atât mai bine. Martin Seligman, recunoscut pentru rolul său în dezvoltarea psihologiei pozitive, numeşte această capacitate „prospecţie”. Întrebaţi-vă: cât de bun sunt în recunoaşterea tiparelor? Practic gândirea de tip „ce-ar fi dacă” în loc de simpla gândire „dacă-atunci”? Cu ce probleme sau oportunităţi se vor confrunta clienţii, oamenii, ecosistemele organizaţiei mele în următoarele săptămâni, luni, ani? Ce învăţ din crizele din trecut şi din ciclurile istoriei pe care le pot aplica în viitor?

2. A găsi sensul – arta conexiunii
Când totul se schimbă, conducerea este mai puţin despre cunoaştere şi mai mult despre adevărata „înţelegere”. A pune o mulţime de întrebări, a explora şi a descoperi sensul din spate. Ceea ce contează de fapt este felul în care gândim şi dăm sens lucrurilor – de exemplu modul în care toate aceste forţe perturbatoare (geopolitică, economie, tehnologie, cultură) ne afectează viaţa. Ce este „bun” în toate acestea? Cum pot transforma provocarea în avantaj? Acest lucru necesită o „mentalitate a începătorului”, o curiozitate îndrăzneaţă şi smerenia de a accepta ceea ce nu ştim. Şi, cel mai important, capacitatea de a face noi conexiuni. Întrebaţi-vă: pot să văd ceea ce alţii nu pot? Pun întrebări pline de provocări pentru a împinge şi a contesta statu-quo-ul? Pot face zoom out, mă pot detaşa pentru a vedea imaginea de ansamblu şi pentru a înţelege perspectivele şi agendele diferitelor părţi interesate?

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO