Eveniment

Businessul românesc a trecut mult mai greu graniţele: România este pe minus la investiţii străine cu toate ţările cu care a ieşit braţ la braţ din comunism: maghiarii, polonezii, bulgarii şi cehii au investit în România mai mult decât au investit românii în fiecare din aceste ţări

Businessul românesc a trecut mult mai greu graniţele:...

Autor: Răzvan Botea

12.10.2023, 17:00 290

Stocul de investiţii străine directe (ISD) în România care provin din Bulgaria, Cehia, Ungaria sau Polonia a ajuns la final de 2022 la 5 mld. euro În aceeaşi vreme, companiile româneşti au investit, în total în cele patru ţări, 500 mil. euro, adică de 10 ori mai puţin, conform celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

În 1989, România pleca umăr la umăr cu ţările din regiune dintr-un punct de vedere: ieşeau uşor-uşor din sfera de influenţă sovietică şi din comunism şi se îndreptau către capitalismul occidental. Modelul de creştere a fost acelaşi: investiţii străine directe, atrase de forţa de muncă ieftină. Handicapul României a fost însă credibilitatea pe plan extern dar şi o tranziţie mai lentă, este de părere Aurelian Dochia, analist financiar, iar această piedică a făcut ca celelalte ţări, mai ales Ungaria, Polonia sau Cehia, să atragă mai repede o infuzie de investiţii străine din vest şi apoi, la rândul lor, antreprenorii să prindă gustul extinderii peste graniţe.

„Au plecat cu un avans considerabil în faţa noastră şi s-au bucurat de la început de mai multă încredere din partea ţărilor europene dezvoltate care s-au grăbit să investească în ţările respective. Cât s-a discutat despre grupul de la Visegrad cu care eram tot timpul comparaţi şi ne plângeam că România nu este luată în seamă? A fost un decalaj care a pornit încă din 1989. Era un decalaj la nivel de dezvoltare şi un decalaj în ceea ce priveşte pregătirea. Tranziţia la noi a durat mai mult şi la ei mai puţin”, spune el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO