Eveniment

CA al CFR Marfă va numi o conducere interimară a societăţii, în contextul anchetei DIICOT

CA al CFR Marfă va numi o conducere interimară a...

Autor: Anca Olteanu

03.05.2017, 11:31 154

Reprezentanţii CFR Marfă menţionează nu pot face alte declaraţii, întrucât ancheta este în curs de desfăşurare.

„Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii”, precizează CFR Marfă în comunicat.

DIICOT Timişoara face, miercuri dimineaţa, 63 de percheziţii în mai multe judeţe, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare. Procurorii susţin că „persoane din conducerea CFR Marfă ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casării, cauzând un prejudiciu 6.313.748,52 euro”.

Percheziţii au loc în Bucureşti, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Procurorii susţin că în 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-ar fi constituit „un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate”.

Potrivit anchetatorilor, „primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii CFR Marfă, compusă din directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, directorul Operaţiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, directorul Departament Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul Economic-Financiar Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, şeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu”. Aceştia sunt cei care ar fi iniţiat vânzarea la Bursa de Mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală.

„Al doilea palier al grupului infracţional ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor CFR Marfă SA - Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa iar al treilea ar fi fost constituit din reprezentanţii S.C. Remat SA Călăraşi, beneficiara contractului”, susţine DIICOT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO