Eveniment

Camera de Comerţ Româno - Germană (AHK): Suntem împotriva interferenţei grupurilor de interese economice în deciziile editoriale ale ziarelor, trebuie garantată o separare clară între partea comercială şi cea redacţională

Camera de Comerţ Româno - Germană (AHK): Suntem...

Autor: Ramona Cornea

08.10.2023, 18:52 405

Camera de Comerţ Româno – Germană (AHK România) afirmă într-un mesaj că susţine libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi separarea clară între partea comercială şi cea editorială din presă. 

„Suntem împotriva interferenţei grupurilor de interese economice în deciziile editoriale, trebuie garantată o separare clară între partea comercială şi cea redacţională. Susţinem libertatea de exprimare şi, deci, libertatea de gândire”, au transmis reprezentanţii AHK la solicitarea Ziarului Financiar. 

De asemenea, reprezentanţii oamenilor afaceri germani din România mai spun că libertatea presei este esenţială pentru evoluţia societăţii per ansamblu. 

„Libertatea presei este esenţială pentru păstrarea credibilităţii, pentru o informare obiectivă şi mai ales critică. Aceasta, la rândul său, este decisivă pentru ca populaţia să nu poată fi manipulată şi să nu se îndepărteze de relatările obiective. Pentru că asta ar deschide uşile structurilor extremiste şi s-ar crea efectul de ecochamber, ducând la divizarea societăţii”, au adăugat ei. 

În contextul în care jurnalişti români din două mari redacţii de ziare centrale au reclamat în această săptămână presiuni la adresa libertăţii de exprimare editorială, ZF a cerut celor mai puternice camere de comerţ din România şi organizaţii ale investitorilor străine: AmCham – Camera de Comerţ Americană din România, Camera de Comerţ Româno – Germană (AHK), Camera de Comerţ Elveţia – România şi Consiliului Investitorilor Străini un punct de vedere asupra poziţiei camerei de comerţ sau organizaţiei în ceea ce priveşte sprijinirea libertăţii de exprimare a jurnaliştilor şi a garantării separării comercialului de editorial, aşa cum se procedează pe pieţele dezvoltate economic de unde provin companiile membre ale lor.

AHK România este singura dintre cele patru organizaţii care au răspuns azi, până la această oră, solicitării Ziarului Financiar. Celelalte trei organizaţii, AmCham – Camera de Comerţ Americană din România, Camera de Comerţ Elveţia – România şi Consiliului Investitorilor Străini nu au răspuns solicitării Ziarului Financiar. 

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane la nivel local. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre. 

Solicitarea Ziarului Financiar către aceste camere de comerţ şi organizaţii ale investitorilor străini a survenit ca urmare a reacţiei Camerei de Comerţ şi Industrie a României care a publicat, ieri, un comunicat prin care atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă cele două redacţii. 

„CCIR consideră că imixtiunea de orice natură în politica editorială a unui organ de presă reprezintă o ameninţare la adresa independenţei acesteia şi, în acelaşi timp, a libertăţii de exprimare. Presa liberă şi independentă stă la baza funcţionării atât unei democraţii sănătoase, cât şi a unei economii sănătoase”, a spus preşedintele CCIR, Mihai Daraban, în un comunicat de presă. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO