Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Primăria Sectorului 1 spune că a scăpat de „calvarul” şcolii în trei schimburi cu investiţii în construcţii modulare şi spaţii suplimentare în alte clădiri puse la dispoziţie elevilor

Administraţia locală a sectorului 1 a alocat anul trecut pentru educaţie un buget de 496 mil. lei, cu 80 mil. lei peste bugetul anului 2022, potrivit informaţiilor transmise de primărie.

Administraţia locală a sectorului 1 a alocat anul trecut pentru educaţie un buget de 496 mil. lei, cu 80 mil. lei peste bugetul anului 2022, potrivit informaţiilor transmise de primărie.

Autor: Alexandra Matei

25.01.2024, 00:05 658

♦ Astfel de investiţii au fost realizate la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, Şcoala Gimnazială „Herăstrău”, Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu” şi la  Şcoala Gimnazială nr. 179, transmite primăria ♦ La Şcoala Gimnazială nr. 179 a fost suplimentat spaţiul cu 200 de locuri printr-o construcţie modulară, în timp ce elevii de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” merg la orele de repetiţii într-o altă  clădire, pe Bulevardul Poligrafiei.

Prim[ria Sectorului 1 spune că a reuşit să rezolve problema învăţatului în trei schimburi în mai multe unităţi de învăţământ după ce a făcut investiţii în extinderea spaţiului. Primăria de sector susţine că elevii au revenit la programul normal şi şi-au recăpătat orele de curs de 50 de minute şi pauzele de 10 minute după ce au fost date în folosinţă construcţii modulare şi s-au alocat spaţii suplimentare în alte clădiri.

Astfel de investiţii au fost realizate, de exemplu, la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, Şcoala Gimnazială „Herăstrău”, Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu” şi la Şcoala Gimnazială nr. 179, transmite primăria.

„De multă vreme, sectorul 1 se confruntă cu un deficit de spaţii de învăţare. Când am preluat mandatul, copiii învăţau în două sau chiar trei schimburi. Am eliminat învăţatul în trei schimburi şi am gândit mai multe proiecte pentru creşterea infrastructurii şcolare. (...) Este timpul ca în sectorul 1 să gândim la nivel macro şi să implementăm astfel de investiţii de anvergură”, a transmis Clotilde Armand, primarul sectorului 1.

La Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, unitate de învăţământ la care merg în fiecare zi aproape 800 de elevi, potrivit conducerii şcolii, nu se mai învaţă în trei schimburi din toamna anului 2021.

Elevii Colegiului de Muzică merg la orele de repetiţii după un program normal pentru că spaţiul de învăţare a fost suplimentat cu o clădire situată pe Bulevardul Poligrafiei.

„Aceştia îşi desfăşoară orele de repetiţii în clădirea Administraţiei Locale a sectorului 1 de pe Bulevardul Poligrafiei şi au scăpat astfel de calvarul nenumăratelor schimburi pe zi la care erau supuşi pentru studiul instrumentelor, în condiţiile în care spaţiul din sediul central al colegiului era insuficient”, a detaliat primăria.

Situaţia a fost similară şi în cazul Şcolii Gimnaziale nr. 179 din cartierul Bucureştii Noi. În această unitate învaţă, în prezent, potrivit informaţiilor transmise de conducerea şcolii, aproape 1.500 de elevi, iar până acum puţin timp ei erau obligaţi să meargă la şcoală în trei schimburi.

„Clasele pregătitoare şi întâi începeau decalat faţă de schimbul de dimineaţă, respectiv schimbul de după-amiază şi aveau pauzele mai scurte. Însă, s-a construit o clădire adiacentă, de tip container, şi după ce s-a dat în funcţiune anul trecut nu a ma fost nevoie de acest program în trei schimburi. Fiica mea acum învaţă după-amiaza şi are ore de 50 de minute şi pauze de 10 minute”, a spus pentru ZF Manuela Guia, mama unei eleve de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 179.

Primăria de sector spune că la această şcoală, prin construcţia modulară dată în folosinţă anul trecut, a fost extins spaţiul cu 200 de locuri. „Am crescut capacitatea şcolii cu opt săli noi de clasă”, precizează reprezentanţii primăriei.

Administraţia locală a sectorului 1 a alocat anul trecut pentru educaţie un buget de 496 mil. lei, cu 80 mil. lei peste bugetul anului 2022, potrivit informaţiilor transmise de Primărie.

În acest an, spun reprezentanţii instituţiei, se va continua derularea unui program de construire de unităţi de învăţământ noi sau de extindere a celor existente, în vederea asigurării unei infrastructuri şcolare suficiente.

Cele mai importante două proiecte de investiţii care urmează să fie derulate, menţionează oficialii primăriei de sector, sunt construirea unui centru educaţional public în Cartierul Greenfield şi a unui nou corp de clădire pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu” - un imobil nou cu o suprafaţă construită de peste 5.400 mp.

Cele câteva şcoli din Sectorul 1 pentru care s-a găsit o soluţie care să îi scape pe elevi şi profesori de „calvarul” celor trei schimburi sunt câteva cazuri izolate. Problema la nivelul Bucureştiului rămâne însă cât se poate de prezentă.

În Capitală sunt mii de elevi care continuă să înveţe după un program care nu seamănă mai deloc cu cel pe care ar trebui să îl aibă. Cei mai mulţi elevi au ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, dar sunt şi unele şcoli care au stabilit ore de curs şi pauze cu durate diferenţiate, astfel că o oră poate dura chiar şi 35 de minute.

Ziarul Financiar a scris de la începutul lunii ianuarie despre cum mai mult de 2.000 de elevi înscrişi la patru dintre şcolile din sectorul 6 învaţă în trei schimburi. Ei ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învătământ de care aparţin dupa vacanţa de iarnă, adică din 8 ianuarie 2024. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În sectorul 6 sunt cinci unităţi de învăţământ în reabilitare, iar fosta Şcoala 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica, se află în acest proces de câţiva ani buni deja, elevii săi fiind găzduiţi de Şcoala "Adrian Păunescu" din acelaşi sector.

Şi în sectorul 3 se practică învaţatul în trei schimburi. Mai mult de 2.500 de elevi de la Şcoala nr. 195 Hamburg din acest sector au acest program, cu ore care durează 40 de minute şi cu pauze de cinci minute. Acolo, corpul B al şcolii este în proces de reabilitare, cu termen de finalizare în februarie 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO