Eveniment

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: Susţinem cu tărie aderarea Românei la spatiul Schengen. Ţările noastre sunt pe cale să devină neutre climatic, rămânând însă ţări industrializate de succes. VIDEO

Autor: Sorin Pâslaru

29.09.2023, 12:39 6942

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis ieri la conferinţa de business germano-română „Oportunităţi în noul context geopolitic”, într-un mesaj video că susţine „cu tărie” aderarea României la spaţiul Schengen.

„Germania este cel mai important investitor în România, iar schimburile comerciale au ajuns la 37,5 mld. euro anul trecut. Ţările noastre sunt pe cale să devină neutre din punct de vedere climatic, rămânând în acelaşi timp ţări industrializate de succes”, a spus Olaf Scholz.

Conferinţa este organizată la Berlin de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană AHK.

Remarca şefului guvernului german privind nivelul de industrializare al României este de subliniat, având în vedere că PIB-ul per capita în Germania este de aproape 50.000 de euro faţă de 15.000 de euro în România, iar Germania este al doilea mare exportator al lumii.

În România, este adevărat că industria românească deţine o pondere mare, de aproape 25% din PIB, comparabilă cu alte ţări din Uniunea Europeană, însă majoritatea economiştilor nu ar spune că România este o „economie industrializată de succes”, având în vedere că 2 milioane de persoane din populaţia aptă de muncă de 10 milioane lucrează în diverse forme în agricultură.

Conferinţa este organizată în jurul a patru subiecte cheie: cercetare/dezvoltare şi nearshoring (investiţii în ţări apropiate), digitalizare, energie şi agrobusiness. Germania este foarte interesată de investiţii în energie verde în România.

Într-un mesaj transmis de ministrul economiei, Radu Oprea, premierul Marcel Ciolacu a spus: „Ne bucurăm că sunt prezente atâtea companii germane în Româna, însă potenţialul este mult mai mare. Suntem interesaţi de investiţii în agrobusiness, România dispune de resurse naturale, iar poziţionarea geografică ne va permite sa avem un avantaj strategic în momentul în care începe reconsutrucţia Ucrainei. De asemenea, ecosistemul tech foarte dinamic este o oportunitate pentru investitorii germani. În energie, momentul în care gazul din Marea Neagră va începe să fie extras şi folosit în România, va fi un punct de cotitură în dezvoltarea economică a ţării. Sper la o colaborare lunga şi fructuoasă cu partenerii germani pentru ca prosperitatea să înflorească în ambele ţări.”

În România, sunt prezente 9.500 de companii germane, cu 250.000 de angajaţi, iar investiţiile directe ale Germaniei se ridică la 12,5 mld. euro, a spus Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO