Eveniment

Cand atinge piata imobiliara pragul de jos? „Preturile sunt mici, dar tot nu sunt de criza”

Cand atinge piata imobiliara pragul de jos? „Preturile sunt mici, dar tot nu sunt de criza”
07.03.2010, 23:04 107

Preturile apartamentelor scoase la vanzare au scazut comparativcu sfarsitul anului trecut si sunt mai accesibile pentrumajoritatea potentialilor cumparatori, insa nu se poate vorbi incadespre adevarate preturi de "criza" in imobiliare, apreciazavizitatorii targului imobiliar Project Expo, care s-a incheiat ieriin Capitala.

Cu toate acestea, dezvoltatorii spun ca interesul clientiloreste din ce in ce mai mare, iar preturile la care s-a ajuns suntcele mai mici posibile.

"Preturile in continuare sunt mari, dar sunt mai accesibiledecat cele de anul trecut, insa nu sunt preturile de criza la carema asteptam. In plus, sunt preturi mari pentru proiecte netermianteinca si nu am incredere ca vor fi finalizate la timp", spune DianaM., 30 de ani, profesoara.

28.000 de euro, o garsoniera de 40 mp

Cea mai ieftina oferta de la targul care s-a incheiat ieri afost o garsoniera de 40 de metri patrati la pretul de 28.000 deeuro, intr-un ansablu rezidential dezvoltat de grupul imobiliarPremier in sudul Capitalei.

"Pretul mic se explica prin achizitia terenului dupa 2008 siprin reducerea costurilor la materialele de constructie. Inconditiile in care dezvoltatorii oricum au renuntat la o ponderecat mai mare din profit, preturile nu cred ca vor ajunge si mai josdecat cele de acum", a explicat Giulio Angheloiu, presedintelePremier.

La targ au fost prezente oferte cu discounturi de pana la 40%,un astfel de ansamblu fiind Plaza Residence, de pe BulevardulBasarabiei. Preturile in cadrul ansamblului variaza in prezentintre 64.000 de euro pentru o garsoniera si circa 175.000 de europentru un apartament cu trei camere. Preturile initiale incepeau dela 88.000 de euro si mergeau pana la 253.000 de

euro. "Reducerea preturilor este explicata de evolutia inscadere a pietei", a precizat Edica Constantin, reprezentantadezvoltatorului Plaza Trading.

"Se vede o diferenta fata de preturile trecute, dar nu cred caacestea sunt preturile reale. Sunt preturi de oferta, pentrupublicitate, iar ele cred ca urca odata cu alegerea finisajelor, aspus Dorin S., de 38 de ani, care lucreaza in domeniulaviatiei.

Revine interesul pentru imobiliare

De altfel majoritatea vizitatorilor prezenti ieri la targ aveaudubii in ceea ce priveste preturile la imobiliare, unii fiind chiarde parere ca un pret atat de mic se traduce mai departe printr-ocalitate slaba a lucrarilor.

"Pentru o familie de tineri care n-au preferinte de zona undevor sa se mute, cred ca se gasesc unele oferte foarte accesibile capret. Ca sa ajunga la preturile acestea insa, cred ca dezvoltatoriireduc din calitate, iar in ceea ce priveste calitatea lucrarilor laansablurile noi de locuinte am unele dubii", a declarat CristinaS., in varsta de 26 de ani, de profesie economist.

Cu toate acestea, organizatorii targului apreciaza camajoritatea vizitatorilor s-au declarat multumiti de oferta si inplus se observa o revenire a interesului pentru imobiliare lainceputul acestui an.

"Suntem multumiti de prezenta si ne asteptam la un apogeu alvizitatorilor in cursul acestei zile (ieri - n.red.), tinand contde vremea buna de afara. Fata de anul trecut, majoritateaviziatorilor vin si intreaba direct unde gasesc un anumitdezvoltator fiind interesati de acel proiect si majoritatea pleacamultumiti de preturi. In orice caz se observa o revenire ainteresului pentru imobiliare", a precizat Carina Condei,reprezentantul Project Expo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO