Eveniment

Capitolul de negociere "Control financiar", inchis provizoriu

30.10.2003, 00:00 17



Romania a inchis provizoriu capitolul de negociere "Control financiar" - un moment important pentru adoptarea legislatiei comunitare si crearea institutiilor care controleaza modul de cheltuire a fondurilor publice romanesti si a celor alocate de la Uniunea Europeana. Potrivit negociatorului-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, capitolul de negociere "Control financiar" reglementeaza institutiile si legislatia comunitara necesare pentru controlul eficient al modului de cheltuire a banilor publici, atat din fonduri nationale, cat si comunitare.



Finalizarea negocierii acestui capitol este importanta si pentru accelerarea negocierilor la alte capitole.



De exemplu, la capitolul "Agricultura", se realizeaza controlul fondurilor UE alocate ca plati directe, de care va beneficia Romania in calitate de stat membru, dar si candidat prin programul SAPARD. La capitolul "Politica regionala" este vorba despre controlul fondurilor alocate dupa aderare ca fonduri structurale pentru dezvoltare regionala, reconversie profesionala, sprijinirea zonelor in declin economice.



De asemenea, inchiderea capitolului "Control financiar" are efecte benefice asupra aplicarii acquis-ului la capitolele deja inchise, precum "Impozitarea" (TVA, ca venit la bugetul UE), "Statistica" (metodologie de calcul a resurselor la bugetul Uniunii Europene, care trebuie sa fie armonizata in toate statele membre) si "Uniunea vamala" (prin controlul incasarii si utilizarii fondurilor provenite din taxele vamale)".



Romania a inchis, pana acum, 20 de capitole dintre cele 30 de negocire cu UE.



Capitolul de negociere a fost deschis in iunie 2002. Romania nu a solicitat nici o derogare, perioada de tranzitie sau alt aranjament pentru acest capitol, considerand ca este in interesul sau sa transpuna si sa aplice prevederile Uniunii Europene. Comisia Europeana a urmarit controlul financiar public intern al fondurilor cheltuite de la bugetul Romaniei de institutiile publice si controlul fondurilor alocate de UE.



Controlul fondurilor publice se realizeaza de catre auditori interni si auditori delegati de catre Ministerul Finantelor Publice, acestia evaluand eficienta modului de cheltuire a banilor, organizarea de licitatii pentru alocarea sumelor, inaintea alocarii acestora pentru diferite cheltuieli. Pana la sfarsitul acestui an, toate institutiile publice trebuie sa faca acest audit public intern.



Legislatia Romaniei in domeniul controlului financiar este in prezent in concordanta cu acquis-ul comunitar si cu standardele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO