Eveniment

Care este reacţia analiştilor la creşterea economică: creştere peste potenţial care va fi mâncată de inflaţie, ritmul nu mai poate continua, nu trebuie să deschidem şampania

Autor: Iulian Anghel

15.02.2018, 00:05 1082

Pentru ca evoluţia bună din anii trecuţi să nu se risipească ca un fum, este nevoie de schimbarea motorului de creştere economică dinspre consum spre investiţii, cred analiştii economici. Creşterea de anul trecut de 7%, venită din consum nu mai poate fi copiată în 2018. Bugetul este unul „tensionat“, pe muchie de cuţit, iar pericolul depăşirii deficitului bugetar de 3% din PIB este real pentru că Finanţele nu mai beneficiază de marja de manevră de anul trecut. În plus, nu trebuie neglijat pericolul extern, spun economiştii. 

 
 

Dragoş Cabat, analist economic

Creşterea economică este foarte bună, dar are o problemă. Este o creştere peste potenţial – un potenţial aflat acum la 4,5% sau hai să fim generoşi şi să spunem că s-a apropiat de 5%. Această diferenţă de 2-2,5% va fi mâncată de inflaţie. Mai apoi, creşterea robustă este şi un rezultat al investiţiilor care s-au făcut acum patru cinci ani. Lipsa investiţiilor din ultimii doi ani se va vedea în următorii patru-cinci ani, când vom avea o creştere economică sub potenţial.

Prin urmare, avem acum o creştere peste potenţial, umflată de creşterile salariale şi de investiţiile din trecut şi vom avea în anii ce vin o creştere sub potenţial din cauza lipsei investiţiilor care nu se fac acum pentru că este nevoie de bani pentru salarii.

 
 

Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA România

Ne aşteptam la o astfel de creştere care nu mai poate însă continua în acest ritm, pentru că un avans aproape exclusiv înregistrat graţie consumului nu poate dura la nesfârşit. Vedem deja o decelerare a ritmului de creştere în T4 2017, trimestru în care „efectul de bază“ este vizibil (creştere de 0,6% faţă de 2,4% în T3 – n.red.). Foarte probabil economia se va apropia de creşterea potenţială aflată acum la 4-5%. Orice creştere peste acest procent se va vedea în inflaţie.

 
 

Aurelian Dochia, analist economic

Creşterea bună de anul trecut este un rezultat al politicilor salariale şi fiscal-buge­tare care nu mai pot constitui motorul de creştere şi în 2018. Trebuie să se schimbe ceva şi această schimbare va fi greu de efectuat. În plus sunt subestimate pericolele ce vin de pe plan extern. Ceea ce s-a întâmplat pe burse în ultimele două săptămâni este un semnal al tulburărilor ce se apropie. Riscul principal în 2018 este legat de execuţia bugetară. Pe hârtie bugetul se bazează pe premise optimiste şi pe supoziţia că deficitul bugetar se va închide sub pragul de 3% din PIB. Dar, dacă în trecut această „linie roşie a deficitului“ nu a fost călcată, anul acesta condiţiile sunt speciale şi nu este exclus ca ţinta de deficit să fie depăşită.

 
 

Laurian Lungu, analist economic

Nu este vre­mea pentru des­chis şam­pania, pentru că, da!, avem o creştere economică bună, dar ea este dublată de dezechilibre macroeconomice care se accentuează. Pentru a mai ţine steagul sus, avem nevoie de altceva decât de o creştere economică prin consum. Avem nevoie de o creştere prin investiţii. Dar ca să poţi creşte prin investiţii este nevoie de o stabilitate fiscală, de un mediu prietenos şi de predictibilitate - factori care acum lipsesc. Riscul ca dezechilibrele să se accentueze este real, pericolul care apasă asupra echilibrului macroeco­nomic este real. Uitaţi-vă la buget: este construit pe o creştere economică de 5,5%. Dacă această creştere nu se realizează încep mari probleme cu plata salariilor şi a pensiilor. Suntem, practic, în situaţia din 2008. Pentru că din buget nu mai ai ce cheltuieli să tai. În 2018 bugetul a fost ţinut în limitele de deficit de reintroducerea accizei, de tăierile de investiţii, de amânarea pe ultima sută de metri a plăţii furnizorilor. Nu mai poţi repeta figura.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24