Eveniment

Care sunt principalele schimbări care s-au înregistrat pe piaţa muncii. O statistică alarmantă pentru economia românească - numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani

Care sunt principalele schimbări care s-au înregistrat pe piaţa muncii. O statistică alarmantă pentru economia românească - numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani

Autor: Roxana Rosu

25.10.2016, 18:45 1215
Peste 67.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2015, dublu faţă de 2010, când erau 30.000 de angajaţi temporar, dar ponderea acestora în piaţa muncii este încă mult sub media UE, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Membrii ARAMT derulează circa 70% din activităţile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri totală de 270 milioane de euro, cu peste 50% mai mult faţă de anul 2010, momentul înfiinţării asociaţiei.

„Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajaţi temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluţie economică şi de carieră, care răspunde nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor, cât şi a forţei de muncă. Rămâne în conti­nuare loc pentru o creştere susţinută a pieţei de muncă temporară, rata de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%“, a declarat Cristina Săvuică, preşedintele ARAMT.

Munca în regim temporar este mai răspândită în pro­ducţie (58%) şi servicii (27%), în timp ce agricultura are o pondere de 3%, iar construcţiile 1%.

Durata medie a angajării a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiţia angajaţilor temporar în funcţie de vârstă s-a menţinut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%). S-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere de peste 4% a ponderii angajaţilor de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% din contractele oferite.

Ultimii ani au inversat tendinţa angajamentelor în funcţie de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% din angajaţii temporar (faţă de 51% în 2010).

O schimbare s-a produs în ceea ce priveşte nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% din angajaţi fiind absolvenţi de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenţi. Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi), 35% fiind absolvenţi de liceu sau şcoli profesionale.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% din angajaţii temporar provin din rândul şomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenţi, iar 14% au mai fost angajaţi temporar.

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.

 
AFACERI DE LA ZERO