Eveniment

Cât de digitalizate sunt micile companii din România? Doar 53% dintre IMM-uri au un nivel de digitalizare de bază, sub media UE

Cât de digitalizate sunt micile companii din România?...

Autor: Miruna Diaconu

16.08.2023, 17:30 124

♦ Micile companii se uită la investiţii în tehnologii şi instrumente atunci când vine vorba de digitalizare, pe când companiile mijocii sunt mult mai atente la dezvoltarea competenţelor digitale ale angajaţilor ♦ Circa 70% dintre IMM-uri folosesc tehnologii digitale pentru optimizarea proceselor şi fluxurilor de lucru, iar jumătate din ele au implementat soluţii de managementul datelor.

Pandemia a accelerat procesul de digitalizare a companiilor locale, fiind constrânse de contextul crizei sanitare. Cu toate acestea, microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii din România sunt mult mai puţin digitalizate faţă de restul Europei. Astfel, raportul de ţară pentru România al Comisiei Europene arată că doar 53% din IMM-urile locale au un nivel de digitalizare de bază, iar procentul scade când vine vorba de cunoştinţe tehnice avansate.

„România are un scor foarte slab la digitalizarea afacerilor. Ponderea IMM-urilor cu cel puţin un nivel de bază de inten­sitate digitală, precum şi adoptarea de teh­nologii avansate precum serviciile de cloud computing, inte­ligenţa artificială şi big data rămân considerabil sub media UE. Doar 53% dintre IMM-uri au cel puţin un nivel de bază de inten­sitate digitală, com­parativ cu media UE  de 69%, în timp ce diferenţa faţă de media UE este şi mai mare pentru indicatorii care arată adoptarea tehnologiilor digitale avan­sate“, se arată în raportul de ţară pentru România 2023 al Comisiei Europene.

Pandemia a dovedit micilor companii cât de multă nevoie au avut de fapt de digitalizare, iar multe firme au început să investească în această zonă, fiind o modalitate de dezvoltare a businessului, dar şi de supravieţuire în cele mai dificile momente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24