Eveniment

Ce ar face Tariceanu si Nastase cu economia daca ar fi in locul lui Boc. Cum comentati?

Ce ar face Tariceanu si Nastase cu economia daca ar fi in locul lui Boc
26.04.2010, 00:00 38

Fostii premieri Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Adrian Nastase(PSD) au vorbit ieri la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TVdespre efectele acordului cu Fondul Monetar International, cei doifiind de acord ca majorarea TVA ar fi o greseala majora, incontextul in care Guvernul cauta resurse pentru a sustine aparatulde stat. In privinta cotei unice de impozitare de 16%, cei doifosti sefi ai Executivului, aflati acum impreuna in opozitie, auopinii divergente.

"E un zvon care circula destul de intens, probabil ca este unadin solutiile la care va recurge Guvernul. Cred ca este o gresealapentru ca, intr-o perioada de criza, consumul nu trebuie sugrumat,din contra trebuie stimulat, si sigur ca majorarea de TVA vineexact in sens contrar", a spus Calin Popescu- Tariceanu.

"Majorarea TVA ar fi o masura grava, pentru ca loveste in modegal pe toti cei care consuma, dar cei cu veniturile mici vor ficei mai afectati", a spus si fostul premier Adrian Nastase, el insaconsidera ca ar trebui sa se revina la impozitarea diferentiata,pentru ca nu ar fi adus beneficii suficiente celor saraci.

"Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai putin decat cei cuvenituri mari de cota unica. In schimb, bugetul statului nu a pututsa obtina suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone deimpozite suplimentare, pe care insa toti le-au platit in egalamasura, iar polarizarea sociala s-a marit", a spus fostul premiersocial-democrat.

In aceasta chestiune, fostii premieri sunt in dezacord. "Cotaunica a fost un succes. A permis investitorilor sa reinvesteascamai mult, a permis oamenilor sa castige mai mult, deci sabeneficieze de roadele muncii lor, a permis statului sa stranga maimulti bani si la buget", a sustinut Tariceanu.

Cum trebuie repornita economia.

Nu trebuie cautate solutii "de premiu Nobel", ci solutii testatede altii, spune Calin Popescu-Tariceanu, el mentionand ca suntnecesare patru masuri esentiale necesare macar pentru "oprireadeclinului economic", daca nu pentru repornirea motoarelor:"stimulente pentru intreprinderi" - pentru a crea si a mentinelocuri de munca, stimularea consumului, reducerea unor cheltuielifara a introduce taxe suplimentare si investitiile publice cu banidin sectorul guvernamental.

El a mentionat ca in privinta relansarii economice "stateleeuropene nu au stat cu mainile in san si nu au asteptat casolutiile sa vina din afara, asa cum astazi atat presedintele, catsi primul-ministru spun explicit ca vor sa procedeze".

"Cu alte cuvinte, ei se considera incapabili si impotenti infata crizei si vor ca salvarea sa vina din exterior, mizand pefaptul ca, pe masura ce economiile din Vest repornesc motoarele, vaexista un efect de antrenare pentru economia romaneasca. Eadevarat, dar nu e destul", a spus fostul premier.

Intrebat daca, aflat la guvernare, ar fi concediat bugetari,Tariceanu a invocat informatiile potrivit carora "numarul deangajati din sectorul public in Romania intre 2005 pana in 2008 ascazut de la 1,92 milioane la 1,72 milioane, pe o tendinta descadere amorsata".

El a evitat sa dea un raspuns transant privind reducereanumarului de bugetari, precizand ca el ar fi procedat cu totulaltfel decat a facut premierul Emil Boc si nu poate da un raspuns.Nici Nastase nu a raspuns intrebarii, el mentionand, ca in 2004erau doar 900.000 de bugetari.

"In ultimii ani s-a creat o pletora de structuri judetene silocale care au sufocat administratia locala. De exemplu, laMinisterul Muncii erau in 2004 doar doi directori locali, acum suntsase sau opt. (...) Este evident ca exista o structuraneechilibrata la nivel local, creata prin presiunile de la centrupentru angajarea unei anumite clientele politice. Este nevoie de untip de reorganizare. Problema nu este neaparat de a vedea cati damafara, ci de a face o reforma a administratiei pentru a nu mai aveacate trei sau patru directori in fiecare serviciu deconcentrat", aafirmat fostul premier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO