Eveniment

CE prelungeste cu un an fondurile SAPARD

02.12.2008, 18:01 14

Comisia Europeana (CE) a decis ieri prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

CE a transmis, la 25 octombrie, o scrisoare catre autoritatile romane, solicitand noi informatii pentru a putea lua o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD.
"Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis astazi dupa-amiaza (marti - n.red.) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.
El a precizat ca in scrisoare CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu. "Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora.
De asemenea, intrebat daca exista vreun termen limita pana la care CE asteapta un raspuns, oficialul CE a precizat ca nu exista termene limita, dar informatiile sunt asteptate la Bruxelles "cat mai repede posibil".
Platile catre beneficiarii programului SAPARD au fost sistate temporar de catre autoritatile romane, pana la remedierea unor deficiente tehnice semnalate in raportul de audit al Comisiei Europene privind procedurile de autorizare a platilor.
Reprezentantii Comisiei Europene au reclamat mai multe deficiente la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care gestioneaza fondurile SAPARD, in special in ceea ce priveste procedurile de autorizare a platilor.
Beneficiarii de fonduri SAPARD depun cereri de plata pe masura ce finalizeaza lucrarile la proiectele de investitii aprobate, iar sumele sunt distribuite din fonduri de la buget si rambursate ulterior de Comisie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO