În condiţiile în care România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi al doilea cel mai mare exportator de grâu, materii prime ce ar putea fi folosite pentru panificaţie şi hrana animalelor, reprezentanţii Ministerului Agriculturii afirmă nonşalant că nu se poate face nimic pentru a ieşi din situaţia în care deficitul comercial în sectorul alimentar a ajuns la 5,6 mld. euro anul trecut şi indică vinovaţii: portocalele, crustaceele, jamonul, fructele de mare şi brânzeturile franţuzeşti.
„Nu putem să producem banane şi portocale în România. Nu o să putem produce fructe exotice, cum n-o să avem niciodată fructe de mare sau peşte oceanic. (...)“
Apoi, sunt produse de nişă: jamon, prosciutto, brânzeturi franţuzeşti – să uităm de ele, pe care nu o să le facem în România”, a spus Dragoş-Costin Telehuz, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, prezent în cadrul unei conferinţe la Slobozia, în inima Bărăgan, unde se produc unele dintre cele mai mari recolte de grâu şi porumb.