Eveniment

CEC Cluj a dat un singur credit pentru un proiect din fonduri UE

01.12.2009, 23:08 44

CEC Bank a dat credite pentru 2.207 proiecte finantate dinfonduri europene in primele zece luni ale acestui an, spunreprezentantii bancii.

"In primele 10 luni ale anului, CEC Bank a finantat peste 2.207proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene pentru carevaloarea insumata a granturilor se ridica la peste 669 de milioanede lei (160 mil. euro - n.r.)", au declarat pentru ZF oficialii CECBank.

Sucursala judeteana Cluj a bancii a acordat in primele zece luniale anului un singur credit pentru finantarea unui proiect derulatcu fonduri europene, in valoare de 0,11 mil. euro, arata datelorfurnizate de CEC la solicitarea ZF ca urmare a unei sesizari a unuiantreprenor care deruleaza un proiect pe fonduri europene si care aincercat sa ia un credit de la sucursala CEC din Cluj.

"La nivelul sucursalei judetene Cluj, s-a finantat un singurproiect eligibil in cadrul Programului National de DezvoltareRurala, in valoare de circa 0,5 milioane de lei", afirmareprezentantii bancii.

Firma Diferit din Cluj-Napoca specializata in constructia sireabilitarea de drumuri si poduri are in derulare un proiect cu ovaloare totala de 2,5 mil. euro, pentru care va atrage fondurieuropene de circa 1 mil. euro, restul reprezentand contributiafirmei. "Este mai dificil sa gasesti o banca disponibila sa itiofere un credit in conditii decente chiar si pentru a sustine unproiect cu fonduri europene. Am fost la CEC pentru ca am vazut caisi fac reclama ca au produse pentru IMM-uri in conditiiavantajoase, insa situatia reala pe care am constatat-o a fostalta: personal nespecializat cel putin la nivelul Clujului,garantiile solicitate sunt mai mari decat la alte banci si nu auproduse specifice pentru aceste instrumente. Am gasit mai multaintelegere la alte banci si suntem in discutii", spune NicolaePetri, actionarul firmei Diferit din Cluj.

Beneficiarii de fonduri europene trebuie sa inceapa investitiadin surse proprii si apeleaza de cele mai multe ori la banci pentrua obtine banii, pana cand agentiile de plati returneaza sumeleinvestite.

Reprezentantii CEC sustin ca pentru finantarea proiecteloreuropene, banca are produse specifice precum: linia de creditpentru investitii, creditul de investitii sau creditul-punte."Primele doua sunt utilizate pentru: prefinantarea partiala sauintegrala a grantului aferent proiectelor de investitii,cofinantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor deinvestitii si/sau finantarea cheltuielilor neeligibile aferenteproiectelor de investiti, in timp ce creditul-punte este utilizatdoar pentru prefinantarea grantului, pe o perioada de maximum saseluni".

Printre bancile care ofera produse dedicate accesarii de fondurieuropene se mai numara BCR, BRD, UniCredit, Banca Transilvania,Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO