Eveniment

Cecurile fara acoperire si insolventele - devenite „sport national” - lovesc afacerile din constructii

30.11.2009, 23:09 33

Asociatia Pro BCA, care reuneste sase producatori de BCA cuafaceri totale anuale de peste 150 mil. euro, sustine ca mediuleconomic a fost afectat puternic anul acesta de cecuri sau biletela ordin fara acoperire si de "sportul national" al insolventelorsi falimentelor.

"Fenomenele mentionate perturba grav buna functionare a mediuluieconomic intern, afecteaza mentinerea unui mediu concurentialnormal si reduce sansele iesirii reale a Romaniei din criza in2010", afirma Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Pro BCA siCEO al Macon Deva.

El sustine ca dincolo de efervescenta alegerilor prezidentialesi a luptei politice, Guvernul si comisiile economice ale celordoua Camere ale Parlamentului, partidele parlamentare ar trebui saadopte in regim de urgenta niste modificari privind cadrullegislativ necesar reducerii efectelor negative ale acestor douafenomene. Emiterea instrumentelor de plata fara acoperire esteconsiderata de Asociatia Pro BCA o infractiune, iar actionarii sauadministratorii companiilor ar trebui trasi la raspundere in modsolidar cu firmele implicate.

"Legislatia trebuie modificata si in ceea ce privesteadministratiile centrale si locale referitor la emiterea deinstrumente de plata pentru garantarea platilor aferente lucrarilorcontractate si raspunderea, la fel ca si in cazul oricarui agenteconomic privat, in cazul incidentelor de plata", sustinreprezentantii Pro BCA.

Mai mult, intrarea in insolventa sau faliment, "care tinde sadevina un adevarat «sport national»", este o alta problema cu carese confrunta mediul privat.

Ei considera ca Legea 85/2006 privind procedura insolventeitrebuie modificata urgent pentru ca societatile in insolventa saplateasca TVA ca orice agent economic, pentru a evitadistorsionarea mediului concurential.

In plus, ar trebui sa existe obligativitatea ca orice cerere deinsolventa sau faliment a unui agent economic sa fie facuta publicape portalul instantelor judecatoresti in maximum 24 de ore de lainregistrare, pentru ca fiecare creditor sa poata face opozitie intimp util.

Din Asociatia Pro BCA fac parte companiile Macon-Simcor, Celco,Soceram, Ecoblock, Somaco Grup Prefabricate si Xella Ro, care aintrat in asociatie luna acesta, in prezent fiind in discutie siintrarea companiilor Prefab si Elpreco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO