Eveniment

Cheltuielile cu dobânzile din bugetul de stat sunt aşteptate să crească în următorii ani

Autor: Andra Oprescu

17.12.2014, 00:07 179

Cheltuielile cu plata dobânzilor efectuate din bugetul de stat sunt aşteptate să crească în următorii ani, atât ca sumă, cât şi ca pondere în PIB.  Astfel, pentru anul 2015 este proiectată o creştere cu 4,6% a acestor cheltuieli faţă de 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Cheltuielile cu dobânzile se situează în anul 2015 la 1,5% din PIB şi o uşoară creştere până în 2018, se arată în raportul privind situaţia macroeconomică pe 2015 şi proiecţia pe 2016-2018 publicat de Finanţe.

În termeni nominali, cheltuielile cu plata dobânzilor realizate din bugetul de stat sunt estimate să crească faţă de 2013 cu 30% până în 2018, la 13,2 mld. lei. În 2014, cheltuielile cu dobânzi sunt de 10,2 mld. lei, după execuţia preliminară.

„Aceste cifre sunt un scenariu de lucru. Cei de la Finanţe au mai multe scenarii. Creşterea cheltuielilor cu dobânzile poate fi influenţată atât de creşterea ratelor, cât şi de contractarea unor noi împrumuturi“, a declarat Laurian Lunu, analist economic. Ponderea cheltuielilor cu dobânzile în totalul cheltuielilor bugetare este şi ea aşteptată să crească. În 2014 aceasta s-a situat la 4,4% şi este proiectată să ajungă la 4,5% în 2015.

România a contractat în 2009, în contextul crizei economice mondiale, unul dintre cele mai mari împrumuturi de la FMI din Uniunea Europeană şi a beneficiat şi de asistenţa tehnică şi financiară a Băncii Mondiale. România a încheiat  trei acorduri succesive cu FMI, din care ultimele două preventive. Motivul acestor acorduri este incapacitatea ţării de a face faţă şocurilor externe şi de a efectua cu success reformele structurale, deşi din punctul de vedere al indicatorilor macroeconomici România este stabilizată.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, a declarat recent că România se împrumută mult şi că ar trebui acordată mai multă importanţă destinaţiei pe care o au banii împrumutaţi, nu doar costurilor. Totodată, el a menţionat că România nu are nevoie de FMI, dar plecarea acestuia ar putea creşte profilul de risc al ţării.

În ultimii doi ani cheltuielile cu dobânzile au fost pe o tendinţă descendentă. Până în 2012 cheltuielile cu dobânzile au accelerat, triplându-se  comparativ cu 2008, când a izbucnit criza financiară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO