Eveniment

Cifre ”uluitoare” din SUA: Economia americană a creat 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, aproape de două ori mai multe decât se preconiza

Cifre ”uluitoare” din SUA: Economia americană a...

Autor: Ştefan Stan

03.02.2024, 10:08 1149

Economia americană a creat 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, aproape de două ori mai multe decât se preconiza, în cifre "uimitoare" care au determinat investitorii să reducă aşteptările privind reducerea ratei dobânzii în martie.

Economiştii se aşteptau la o creştere de 180.000 de locuri de muncă pentru luna trecută, potrivit unui sondaj LSEG.

Tom Simons, economist american la Jefferies, a descris cifrele ca fiind "cifre uimitoare" care l-au lăsat "aproape fără cuvinte".

Analiştii au declarat că cifrele au dat mai multă greutate insistenţei Rezervei Federale a SUA că ar putea fi prea devreme pentru a reduce ratele dobânzilor, în pofida atacurilor preşedintelui Fed, Jay Powell, lansate de candidatul republican la alegerile prezidenţiale Donald Trump.

După publicarea datelor, traderii futures au redus pariurile că Fed va reduce ratele dobânzilor în martie. Aşteptările privind o reducere au scăzut la aproximativ 20%, faţă de 37% înainte de raport.

"Cu excepţia unui fel de şoc exogen, acest lucru elimină posibilitatea unei reduceri a ratei în martie", a declarat Simons despre datele privind forţa de muncă. "O reducere în martie ar fi de neconceput".

Traderii şi-au redus, de asemenea, pariurile privind reducerea ratei dobânzii în luna mai, plasând şansele la aproximativ 88%. Înainte de raport, o reducere în luna mai fusese complet cotată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO