Eveniment

CNAIR vrea să introducă la podul peste braţul Borcea sistemul electronic de plată a taxei. Lucrările de reabilitare continuă

FOTO: Mediafax/PARK JI-HWAN

FOTO: Mediafax/PARK JI-HWAN

Autor: Alina-Elena Vasiliu

22.06.2023, 08:30 803

♦ Impactul financiar estimat ca urmare a aplicării măsurii de suspendare a peajului pentru trecerea podurilor între Feteşti şi Cernavodă, raportat la veniturile încasate în aceeaşi perioadă a anului 2022, se ridică la valoarea de 51,7 milioane de lei.

CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Ru­tiere din România) vrea să imple­menteze un sistem de plată care ar urma să faciliteze traversarea podu­lui peste braţul Borcea, unde au loc acum lucrări de consolidare.

„CNAIR are în vederea imple­mentarea unui sistem de plată elec­tronic pentru tranzitarea acestui pod, similar cu cel existent la Feteşti - Cer­navodă“, au spus reprezentanţii ser­vi­ciului Presă şi Comunicare Online din cadrul CNAIR la solicitarea ZF.

Compania a suspendat temporar peajul, taxa de trecere a podurilor între Feteşti şi Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule, până la finalizarea lucrărilor la podul peste braţul Borcea, care generează în a­ceastă perioadă restricţii de circu­laţie. Suspendarea va fi valabilă până cel târziu pe 31 august 2023, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

„Măsura de suspendare a achi­tării acestei taxe (peaj) a fost luată având în vedere debutul sezo­nului estival şi creşterea semnifica­tivă a valorilor de trafic de pe A2, înspre şi dinspre litoral, şi are ca scop flui­dizarea traficului în zona de taxare a trecerii podurilor, mai ales că, pe perioada lucrărilor de reabili­tare a podului peste braţul Borcea, circula­ţia în zona lucrărilor se desfă­şoară pe o bandă pe sens pe calea II, Con­stanţa - Bucureşti“, mai spun repre­zentanţii CNAIR.

Impactul financiar estimat ca urmare a aplicării acestei măsuri, ra­portat la veniturile încasate în aceeaşi perioadă a anului 2022, se ridică la valoarea de 51,7 milioane de lei.

La începutul acestei luni însă, odată cu minivacanţa de aproape o săptămână, turiştii care s-au întors de la mare au fost nevoiţi să circule pe un drum alternativ, care a presupus însă plata unei alte taxe.

„Măsura de suspendare a achitării peajului a fost luată doar pentru trecerea podurilor dunărene Feteşti - Cernavodă afectate de restricţiile de circulaţie instituite pe perioada execuţiei lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea“, motivează CNAIR, astfel că pentru rutele alternative taxele sunt încă valabile.

Pentru a fluidiza traficul uriaş înregistrat la începutul lunii iunie, în contextul minivacanţei, Poliţia Rutieră şi CNAIR au decis ca, pe 5 iunie, în intervalul orar 12.00 - 22.00, în funcţie de valorile de trafic, circulaţia pe sensul de mers Bucureşti - Constanţa, Autostrada A2, să fie deviată prin nodul rutier Drajna. Trecerea prin această zonă alternativă a presupus însă achitarea unui alt tarif, pentru tranzitarea podului Giurgeni - Vadu Oii. CNAIR spune însă că această decizie a fost punctuală, doar pentru data de 5 iunie, şi nu se va prelungi.

În perioada estivală se estimează o creştere substanţială a numărului de vehicule pe Autostrada Bucureşti - Constanţa, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul Bucureşti - Constanţa la sfârşit de săptămână.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CNAIR în luna februarie a acestui an, lucrările de reabilitare a podului peste braţul Borcea, situat pe autostrada A2, presupun, printre altele, frezarea sistemului rutier şi refacerea acestuia,Êdemontarea şi montarea parapetului pietonal, refacerea trotuarului.

Podul peste braţul Borcea, cu o lungime de 970 de metri, este un pod combinat de cale ferată şi şosea, care traversează fluviul Dunărea şi, împreună cu podul similar de la Cernavodă, cu o lungime de 1.596 de metri, conectează oraşele Feteşti şi Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea şi Muntenia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO