Eveniment

CNP: Importurile masive ne-au determinat sa rectificam in crestere deficitul extern

CNP: Importurile masive ne-au determinat sa rectificam in crestere deficitul extern

Click pentru imaginea marita

03.05.2007, 19:13 17

Nivelul cresterii economice de anul acesta, adica principalul indicator macro al tabloului de prognoza, a fost lasat nemodificat, la 6,5%, comparativ cu o crestere a Produsului Intern Brut de 7,7% anul trecut.
Totusi, estimarea privind valoarea nominala a PIB a fost redusa cu 1,5 miliarde de lei. Din cauza rectificarii cursului mediu de schimb de la 3,4 la 3,37 lei pentru un euro, efectul statistic a fost de crestere a PIB estimat cu aproape 400 de milioane de euro, de la 115,23 mld. euro la 115,81 mld. euro pe anul in curs.
"In principal, realizarile din primul trimestru sunt responsabile pentru rectificarile operate in prognoza", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
El a precizat ca au fost operate si cateva modificari de structura in PIB-ul anului 2007, in sensul unei usoara incetiniri a serviciilor si al unei cresteri peste asteptari a industriei si constructiilor. Astfel, industria va creste anul acesta cu 5,8%, comparativ cu estimarea anterioara de 4,8%, iar constructiile cu 17,2%, comparativ cu 14,6%.
In acelasi timp, estimarile privind cresterea serviciilor s-au redus de la 6,7% la 6,6%.
De asemenea, stimarile de crestere pentru consum s-au majorat de la 8,3% la 9,5%, iar cele pentru investitiile din economie (formarea bruta de capital fix) - de la 14,2% la 15,7%.
Cea mai semnificativa revizuire de date a avut insa loc la deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara. Estimarile privind deficitul extern au fost majorate cu 1,2 miliarde de euro, de la 12,15 mld. euro la 13,35 mld. euro. Anul trecut, deficitul extern a fost de 9,97 mld. euro.
Relativ la PIB, deficitul de cont curent a ajuns in estimarile prognozei pentru anul acesta la 11,5% din PIB, fata de estimarea anterioara de 10,5% si fata de rezultatul de anul trecut, de 10,3% din PIB.
Ghizdeanu afirma ca aceasta rectificare a fost cauzata de importurile masive din primele doua luni, care au cauzat o crestere cu 83% a deficitului comercial (export-import), principalul factor care majoreaza deficitul extern.
Conform Prognozei, deficitul comercial va fi anul acesta de 19,58 mld. euro, fata de 18,45 mld. euro in varianta anterioara. Toate aceste modificari au fost operate cu ocazia definitivarii buletinului de prognoza de primavara al CNP. Comisia publica anual doua buletine de prognoza, in primavara si in toamna, fiecare avand o varianta preliminara si una definitiva. Fiecare dintre aceste patru documente reprezinta o ocazie cu care Comisia modifica estimarile privind indicatorii macro, folosind ultimele date disponibile.
Revizuirile operate ieri au adus insa si doua vesti bune pentru economie - inflatia va fi mai mica decat asteptarile, iar salariul mediu pe economie va creste peste estimarile anterioare.
Inflatia medie pe 2007 a fost rectificata de la 4,3% la 4%, iar cea din decembrie (in legatura cu care BNR isi stabileste tinta de inflatie) a scazut de la 4,3% la 4,2%, in conditiile in care tinta de inflatie a BNR permite un interval de 3%-5%.
In acelasi timp, estimarile privind salariul mediu net pe economie au fost din nou majorate, acesta urmand sa depaseasca anul acesta 302 euro, fata de 245 de euro anul trecut.
Ghizdeanu spune ca in primele doua luni ale acestui an salariul mediu pe economie a crescut semnificativ, in principal datorita cresterii salariului minim, prin hotarare de guvern.
"Cresterea salariului minim a avut un efect vizibil in nivelul salariului mediu pe economie, mai ales in cazul domeniilor cu un nivel mai redus al salariilor", spune seful Prognozei. Tot ieri, CNP a publicat si restul estimarilor economice pana in 2013, care au ramas neschimbate fata de varianta anterioara de prognoza.


Somajul din Romania a depasit media UE
Rata somajului din Romania a inregistrat in ultimul an cea mai mare crestere din toate statele membre ale UE, de la 6,9% in martie 2006 la 7,8% in martie 2007, conform Eurostat, divizia statistica a UE. Cu aceasta ocazie, Romania a depasit si rata medie a somajului din UE, care a fost de 7,3% in martie 2007. Astfel, Romania s-a aflat in grupul celor patru state care au inregistrat o crestere a somajului in ultimul an (alaturi de Ungaria), fata de 23 de state unde somajul s-a redus in aceasta perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO