Eveniment

CNP: Industria incetineste in trimestrul doi, dar ramane peste asteptari

CNP: Industria incetineste in trimestrul doi, dar ramane peste asteptari

Ion Ghizdeanu, presedintele CNP

28.05.2007, 16:03 12

Productia industriala va incetini ritmul pana la o crestere de 7,2% in trimestrul al doilea, fata de un plus de 7,7% consemnat in primul trimestru, arata ancheta trimestriala a Comisiei Nationale de Prognoza, bazata pe sondaje realizate printre managerii din economie. Per total, productia industriala va creste cu 7,4% in prima jumatate a anului, estimeaza CNP.
Practic, raspunsurile managerilor arata ca industria incetineste usor in perioada aprilie-iunie, ramanand insa mult peste asteptarile pentru intreg anul, care indica o crestere de 5,8% fata de 2006.
"Din datele de pana acum, se pare ca indsutria va avea din nou o crestere peste potential si peste asteptarile noastre", estimeaza Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. El apreciaza ca potentialul de crestere al industriei este in acest moment de 5%-6% pe an si ca anul acesta, ca si in 2006, industria va depasi acest prag.
Anul trecut, productia industriala a crescut cu 7,1%, cel mai ridicat ritm din ultimii 6 ani, desi estimarile initiale, facute in primavara lui 2006, aratau un ritm modest, de doar 3%, dupa cresterea de numai 2% din 2005.
Conform sefului Prognozei, cresterea peste asteptari a industriei de anul acesta are trei cauze: aprecierea leului (pentru anumite ramuri din industrie), cresterea puternica din constructii si reprofilarea industriei usoare.
In primul rand, o parte din industrii, care se bazeaza masiv pe importuri de materie prima, au beneficiat de pe urma aprecierii leului din prima parte a acestui an, care a ieftinit importurile si le-a redus astfel costurile. Pe de alta parte, aprecierea leului a continuat sa afecteze industriile orientate spre export, cresterea vanzarilor peste granita fiind destul de modesta in primul trimestru. Exporturile au crescut cu doar 14% in euro in primul trimestru, unul dintre cele mai reduse ritmuri din ultimii ani.
O a doua cauza a cresterii din industrie este legata de explozia din constructii, care a depasit orice asteptari. Cu un plus de 30,6% in termeni reali in primul trimestru (si peste 40% in termeni nominali), constructiile au fost cel mai dinamic sector din economie, marcand cresteri record pentru perioada ultimilor 17 ani. Industriile conectate cu sectorul de constructii (extractia si productia de materiale de constructii, constructii metalice, mobila si altele) au beneficiat de pe urma cererii crescute si au produs mai mult.
Al treilea motiv al plusului din industrie, spune Ghizdeanu, este reprofilarea pe piata interna a industriei usoare, care a inregistrat si un plus de competitivitate. "Companiile din industria usoara au mai recastigat din piata interna, chiar daca exporturile nu au fost deosebite. Incasarile pe piata interna ale acestor companii au crescut semnificativ in prima parte a anului", a mai spus Ghizdeanu.
In acelasi timp, raspunsurile managerilor arata "o preocupare pentru cresterea de productivitate", spune Ghizdeanu, crestere care se va baza in continuare pe reducerea de personal in industrie. Tendinta concedierilor din industrie va continua, spune el, desi in primul trimestru al acestui an aceasta s-a inversat temporar. In primele trei luni ale anului, numarul salariatilor din industrie a crescut cu circa 10.000 de persoane, numar egal cu concedierile ce vor fi operate in trimestrul doi, conform raspunsurilor managerilor.
De asemenea, acestia anticipeaza o temperare puternica a importurilor in trimestrul doi, care va duce deficitul comercial la o crestere de numai 54% in prima jumatate a anului, fata de un plus de 72% in primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO