Eveniment

CNP: Seceta ar putea provoca pierderi de un miliard de euro in economie

CNP: Seceta ar putea provoca pierderi de un miliard de euro in economie
05.07.2007, 19:49 13

Seceta din vara aceasta poate costa pana la 1% din PIB, dar aceasta pierdere poate fi compensata de explozia din constructii, spune Comisia Nationala de Prognoza.
Seceta poate provoca economiei pierderi de pana la 1% din Produsul Intern Brut (maxim 1,1-1,2 miliarde de euro), prin reducerea productiei agricole, dar aceste pierderi pot fi compensate de boom-ul din constructii si de cresterea peste asteptari din industrie, spune Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
"Pierderile cauzate de seceta pot ajunge pana la 0,8%-1% din PIB, in ipoteza ca agricultura va scadea cu 10% si avand in vedere ponderea acesteia in PIB", a declarat Ghizdeanu. In 2007, pentru prima data in ultimii 17 ani, piata constructiilor va depasi ca dimensiune agricultura. Constructiile vor aduce probabil 9% din PIB, iar agricultura - sub 8%, conform unor estimari preliminare.
Desi multe exploatatii si multe tipuri de culturi par afectate acum de conditiile meteo extreme, prima evaluare cantitativa poate incepe abia in august, explica presedintele Prognozei. Tot atunci, dupa cuantificarea primelor recolte de vara, CNP incepe analiza pentru prognoza preliminara de toamna, care ar putea modifica estimarile oficiale privind principalele date macroeconomice.
"Desi agricultura va suferi cu siguranta pierderi, acestea pot fi compensate de cresterile peste asteptari din industrie si mai ales din constructii", spune seful Prognozei.
In constructii, explozia pietei a continuat si in luna mai, cand a fost consemnata o crestere de 27,5% fata de mai 2006, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Pe primele cinci luni, cresterea cumulata a fost de 31,8%. In prognoza de primavara, CNP lua in calcul o crestere in termeni reali (peste inflatie) a pietei constructiilor de 17%, adica aproape la jumatate fata de realizarile primelor cinci luni.
"Constructiile evolueaza mult peste asteptari si nu mai pot da mult inapoi acum de la acest ritm de crestere", spune Ghizdeanu. Daca pastreaza viteza, constructiile vor prinde in 2007 cel mai bun an din istorie, piata putand sa depaseasca 9 miliarde de euro, fata de 6,5 miliarde de euro in 2006.
La fel ca si constructiile, productia industriala evolueaza peste estimarile initiale, putand la randul ei compensa o reducere de productie in agricultura, ca urmare a secetei. Pe primele patru luni, productia industriala a crescut cu 6,3%, conform celor mai recente date disponibile. Spre comparatie, prognoza oficiala estima in primavara un ritm de 5,8% pe intreg anul, de unde reiese ca si industria are o rezerva de crestere care ar putea compensa pagubele secetei.
Astfel, spune Ghizdeanu, cand CNP va publica prognoza de toamna, este posibil ca ritmul cresterii economice sa fie peste cel estimat initial. In primavara, cresterea a fost preconizata la 6,5% pe tot anul. Datele pe primul trimestru au aratat insa o usoara pierdere de ritm (plus de doar 6%) din cauza incasarilor bugetare sub estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO