Eveniment

Coaliţia pentru Dezvoltarea României negociază un memorandum cu guvernul - să treacă România la statutul de economie emergentă

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Sorin Pâslaru

02.02.2014, 20:54 1588

Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâ­niei, o structură de reprezentare a com­paniilor şi băncilor româneşti şi cu capital străin, negociază un me­mo­randum cu guvernul Ponta, care să cu­prindă acţiuni necesare pentru ca Ro­mânia să rămână pe creştere econo­mi­că şi să fie atractivă pentru investitori.

Guvernul Ponta s-a întâlnit săptă­mâ­na trecută pentru a doua oară cu repre­zen­tanţii Coaliţiei pen­tru Dezvoltare, o struc­tură creată la sfâr­şitul anului trecut prin colaborarea mai multor organizaţii de business din Româ­nia pentru a discuta despre dezvoltarea pieţei de capital, im­po­zitare, legea lobby-ului şi alte modificări legislative cu impact pentru mediul de business.

Memorandumul va conţine un anga­jament al guver­nu­lui de a creşte 10 locuri în clasamentul Băncii Mondiale pri­vind com­peti­tivi­ta­tea, să îşi asume mă­suri pen­tru a tre­ce de la stadiul de eco­no­mie de fron­tieră la cea de economie emer­gentă, că Mi­nisterul Finanţelor nu va face niciun fel de schimbare a legislaţiei fiscale în 2014 şi că guvernul îşi asumă scăderea CAS de la 1 iulie 2014.

Din această Coaliţie pentru Dez­vol­tare fac parte Consiliul Investi­to­rilor Străini, Romanian Business Lea­ders, AmCham şi Asociaţia Oame­nilor de Afaceri din România. Repre­zentanţii acesteia s-au întâlnit marţea trecută cu premierul Victor Ponta, cu ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu, cu ministrul bugetului Liviu Voinea, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici şi cu ministrul economiei Andrei Gerea.

Din boardul coaliţiei fac parte Mihail Marcu (acţionar la reţeaua privată de sănătate MedLife), care repre­zintă Romanian Business Lea­ders - o asociaţie de oameni de afa­ceri ro­mâni şi executivi din companii stră­ine şi româneşti care îşi propune îmbu­nătăţirea mediului de business din România -, Valeriu Nistor, CEO IBM, care reprezintă camera de comerţ ro­mâno-americană AmCham, Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Inves­ti­torilor Străini, şi Florin Pogonaru, pre­şedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Preşedintele coaliţiei este Steven van Groningen, pre­şe­dintele Raiffeisen Bank.

Coaliţia are în­tâlniri cu premierul şi membrii guver­nului o dată pe lună şi si-a struc­turat dis­cuţiile pe patru zo­ne: piaţă de capital, im­pozi­tare, legea lob­by-ului şi îmbună­tă­ţirea me­diului de afaceri. Din discuţii a rezultat că guvernul încearcă să amâne sau să anuleze taxa spe­cială in­tro­dusă prin ordonanţă de ur­genţă la sfârşitul anului trecut pe con­strucţii. În plus, coaliţia va face un au­dit a 152 de modificări legislative ale le­gislaţiei fiscale făcute de ultimele do­uă guverne. AmCham este interesa­tă mai ales de legea lobby-ului pentru ca ne­gocierile care au loc în numele inte­re­selor unor companii să nu poată fi considerate la un moment dat trafic de influenţă.

Conform discuţiilor între oficiali şi re­prezentanţii mediului de business, taxa pe combustibil se va aplica de la 1 aprilie doar pentru benzină şi se amâ­nă pentru motorină. Iniţial guver­nul urma să introducă această taxă de la 1 ianuarie 2014, dar a fost amânată până la 1 aprilie 2014 la insistenţele preşe­din­telui Traian Băsescu şi ale mediului de afaceri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO