Eveniment

Coface: Bancile vor da chiar mai putine credite decat anul trecut. Cum comentati?

20.01.2010, 23:15 25

Finantarea din partea bancilor va ramane restrictiva si in 2010,a declarat Cristian Ionescu, director general al companiei Cofacepentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

"Tot ce am vazut pana acum in bilanturile companiilor pe 2009arata dezastruos. Iar pentru acordarea creditelor in 2010, bancilevor judeca dupa bilantul din 2009, care s-a deteriorat masiv. Vagarantez ca anul acesta nu veti mai vedea nici creditele care sedadeau anul trecut companiilor", a declarat Ionescu ieri laConferinta de risc de tara, la care Coface a anuntat mentinerearatingului Romaniei la B, in zona de noninvestment grade. Acestlucru inseamna ca Romania reprezinta "un mediu economic si politicinstabil".

Ratingul stabilit de Coface nu exprima riscul suveran al tarii,ci comportamentul la plata creditelor comerciale. Incidentele deplata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara sunt unindicator relevant al situatiei economice din tara respectiva,explica directorul general.

Coface are si activitati de asigurare a riscului comercial, iarIonescu spune ca se confrunta cu aceeasi problema ca si bancile: ocrestere semnificativa a riscurilor, concomitent cu scadereasolvabilitatii companiilor.

Daca ar fi sa judece dupa bilanturile din 2009, Coface nu ar maida nicio asigurare de credit comercial, spune directorul general."Dar acest lucru ar insemna sa nu mai facem business. Asa ca amrevizuit modelul de analiza, si apreciem companiile dupaperformantele lor trimestriale sau chiar lunare. Am intrebat unmanager dintr-o banca daca si ei isi schimba modelul de business,iar acesta a raspuns ca nu."

Una dintre cauzele care au condus la aceasta situatie tensionataa cash-flow-urilor companiilor, pe langa scaderea vanzarilor sifinantarea restrictiva din partea bancilor - la dobanzi mari si pebaza de garantii suplimentare -, este statul.

"Statul este in continuare un factor de stres principal pentrucompanii. Rambursarile de TVA se fac la noua luni sau chiar un ande zile, ceea ce este inacceptabil. Dar daca o companie are taxerestante, plateste penalitati de 36% pe an. Este enorm", spuneIonescu.

Romania va avea totusi o crestere economica pozitiva in 2010, depeste 0,5%, pe baza revenirii pietelor din Vest, estimeazacompania.

"Iesim din recesiune daca productia industriala crestecu 3%"

Profesorul Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman deModelare Economica, prezent la Conferinta de Risc de Tara a Coface,a explicat ca rata de crestere a PIB-ului Romaniei in 2010 are omarja de variatie de plus/minus 2,3 puncte procentuale din cauzaconditiilor meteo ale anului agricol 2010, ceea ce poate facediferenta dintre o crestere economica pozitiva si una negativa.Daca insa productia industriala va avea o crestere de 3% in 2010,indiferent de conditiile meteo, Romania va iesi din recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO