Eveniment

Coldwell Banker: Pretul locuintelor va stagna

30.04.2008, 17:39 11

Perioada cresterilor de doua cifre a preturilor la locuinte in Capitala a trecut, potrivit consultantilor imobiliari, in conditiile in care concurenta pe piata rezidentiala se intensifica, iar puterea de cumparare nu a tinut pasul cu avansul preturilor din ultimii ani.
"Din cauza cresterii concurentei, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa nu mai creasca preturile si sa ia mai mult in considerare posibilitatile financiare ale clientilor lor, precum si sa incheie acorduri speciale cu bancile pentru a facilita cumpararea unei locuinte noi si gasirea solutiei de finantare potrivite", apreciaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Pretul locuintelor din Bucuresti a crescut anul trecut cu circa 50%, ajungand la un nivel mediu de circa 2.000 euro/mp. Cu toate acestea, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, la inceputul acestui an se constata o stagnare a preturilor, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare cauzate de criza mondiala a creditelor ipotecare.
In conditiile unui nivel scazut de apartamente finalizate in ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au anuntat peste 100 de proiecte de ansambluri rezidentiale in Bucuresti si in imprejurimi care vor echilibra in urmatorii ani raportul dintre cerere si oferta.
"Cum oferta de pe piata imobiliara va ajunge la niveluri apropiate cererii, situatia va deveni din ce in ce mai grea pentru clientii cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare, iar bancile se vor vedea confruntate cu riscuri mai mari", adauga reprezentantii Coldwell Banker.
Cu toate acestea, pentru anul in curs este anuntata livrarea a doar 6.000 de locuinte, sub nivelul cererii estimate la circa 10.000 de unitati anual. Pe de alta parte, o buna parte dintre aceste locuinte se afla in proprietatea unor investitori imobiliari, care au achizitionat apartamente la preturi promotionale in stadii incipiente de dezvoltare, pentru a le vinde ulterior.
Salariul mediu brut din Capitala a fost anul trecut de 523 de euro lunar, astfel ca, potrivit studiilor citate de Coldwell Banker, doar 5% din locuitorii Capitalei pot obtine un credit ipotecar in valoare de peste 100.000 de euro (echivalentul unei garsoniere sau a unui apartament cu doua camere), la un grad de indatorare de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO