Piaţa de cumpărături online va atinge valoarea de un miliard deeuro în următorii trei ani, principalele motoare de creştere fiindsegmentele dedicate femeilor şi site-urile ce oferă cupoane dereduceri.
Potrivit Studiului de Comerţ Electronicdin 2010 realizat de mai mulţi consultanţi din e-commerce şiprezentat în cadrul evenimentului Comerţul online, câştigător încriză realizat de revista BUSINESS Magazin în parteneriat cuRaiffeisen Bank, Visa, Netopia System şi Gecad ePayment, valoareamedie a unei cumpărături făcute online în România a crescut faţăde anul 2008. Aşadar, o comandă medie pe segmentul deîmbrăcăminte/încălţăminte a crescut de la 177 de lei, cât a fostîn 2008, la 232 de lei în 2010, la fel şi pe segmentul de produsecosmetice/farmaceutice care a crescut de la 117 lei în 2008 la 149lei în 2010, precum şi segmentul articole pentru copii: de la 56lei în 2008 la 87 lei în 2010.
Deşi valoarea tranzacţiilor, în general, a fost în creştere înultimii ani, segmentul IT a scăzut cu aproape 50%, de la 1.214 delei în anul 2008 la 651 de lei în anul 2010. Piaţa online decomerţ pe segmentul electronice, electrice şi IT este deaproximativ 250 de milioane de euro, dar dacă luăm în calcul şiserviciile şi toate segmentele pieţei de comerţ valoarea totalăse duce spre un miliard de euro.
Cumpărătorii online din perspectiva Raiffeisen au o vârstăcuprinsă între 20 şi 40 de ani (67% dintre aceştia), în mare partesunt din Bucureşti (peste 40%), sunt bărbaţi în proporţie de 67%,în timp ce restul sunt doamne şi suma medie cheltuită lunar estede aproximativ 560 de lei.
"Cu toate că cifrele arată o creştere pe majoritatea segmentelorde pe piaţa de comerţ electronic, românii nu au încredere înaceastă formă de comerţ" a spus Cristian Herghelegiu, businessstrategist la ePayment.
Conform unui studiu făcut de compania de cercetare de piaţăGfK, în iunie 2011 83% din respondenţi au reţineri în a facecumpărături online din motive de securitate a datelor. Acestlucru este o problemă cu care site-urile de eCommerce seconfruntă în acest moment în România, iar încrederea clienţilortrebuie câştigată.
"Din punctul de vedere al securităţii am făcut un pas înaintecând vine vorba de plăţi online", a declarat Cătălin Creţu,director general pentru România al VISA Europe. El a mai spus căo altă problemă care afectează piaţa online de comerţ din Româniaeste needucarea clienţilor deoarece mulţi îşi pun întrebarea "nuştiu dacă primesc produsul".
Planul comercianţilor online este de a creşte încredereaconsumatorilor prin educare. Aceştia spun că mediul online oferămai multă informaţie despre produs, iar faptul că dacă te duci lamagazin şi "expertul magazinului" îţi va spune care produs estemai bun acest lucru este un mit. "Te duci la magazin şi dacă cerisă ţi facă o comparaţie între două produse o să îţi spună simplu:«Ăsta e mai ieftin»", a afirmat Marius Ghenea, preşedinteleAsociaţiei Române a Magazinelor Online. El a mai expus faptulcă mediul online din România a început să devină mai competitiv lanivel european.
Antonio Eram, CEO al Netopia Sistem, crede că site-urile dereduceri ar putea fi alt factor care ar putea ajuta comerţulonline din România. "Site-urile de reducere şi cupoane sunt încreştere şi sunt absolut sigur că ele vor ajuta piaţa onlineîntr-o mare măsură", a declarat el.