Eveniment

Comisia Europeană a virat tranşa a doua din PNRR pentru România, de 2,8 mld. euro

Comisia Europeană a virat tranşa a doua din PNRR pentru...

Autor: Roxana Rosu

02.10.2023, 00:05 539

♦ Guvernul a atins 49 din cele 51 de ţinte şi jaloane pentru această tranşă şi are plăţi suspendate de 53 mil. euro pentru cele două jaloane neîndeplinite ♦ Banii pot fi recuperaţi dacă jaloanele vor fi îndeplinite în şase luni.

România a primit vineri de la Comisia Europeană 2,8 mld. euro, sub formă de granturi şi împrumuturi, reprezentând tranşa a doua din banii pe care îi poate atrage prin mecanismul european de redresare şi rezilienţă, după ce a îndeplinit în mod satisfăcător 49 din 51 de jaloane şi ţinte.

„Eforturile noastre nu se opresc aici. Avem responsabilitatea de a gestiona eficient şi transparent banii aceştia, destinaţi unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României. În acelaşi timp, ne concentrăm şi pe finalizarea tuturor jaloanelor şi ţintelor aferente celei de-a treia cereri de plată. Cu cât o vom transmite mai repede, cu atât ne cresc şansele ca ea să intre mai repede în analiza Comisiei Europene şi să beneficiem de o nouă tranşă din banii prin PNRR“, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Decizia Comisiei are la bază înde­plini­rea de către România a 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte  în mod satisfăcător, pe baza justificărilor furnizate de România.

Acestea acoperă reforme în domeniul tranziţiei verzi şi digitale, precum adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind guvernanţa serviciilor de cloud utilizate în sectorul public. De asemenea, România a propus reforme care vizează îmbunătăţirea punerii în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului şi a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătăţii, îmbunătăţirea colectării impozitelor şi a sustena­bilităţii pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educaţional, precum şi consolidarea independenţei sistemului judiciar şi consolidarea acţiunilor de combatere a corupţiei.

Comisia Europeană a autorizat plata contribuţiei financiare pentru cea de-a doua tranşă cu o valoare de 3,16 miliarde euro în cadrul PNRR (din care 2,14 miliarde euro sprijinului nerambursabil şi 1,02 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut).

Astfel, în urma scăderii procentului aferent prefinanţării, România va primi în contul BNR suma de 2,75 miliarde euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO