Eveniment

Comisia Naţională de Prognoză, cu 80 de angajaţi, doarme: indică creştere tot de 4,1% pentru economia românească în 2020

Comisia Naţională de Prognoză, cu 80 de angajaţi,...

Autor: Răzvan Botea

09.04.2020, 00:05 783

Pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză – instituţie pe datele căreia guvernul îşi bazează politicile publice – ultima prognoză privind evoluţia economiei României este cea din toamna trecută (reluată în prognoza de iarnă), care prevede o creştere economică de 4,1% în 2020.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, nu şi-a schimbat prognoza de creştere a economiei din toamna trecută. Instituţia are 80 de angajaţi, toţi chemaţi să facă prognoze. ZF a încercat să ia legătura cu reprezentanţii instituţiei, dar nimeni nu a fost disponibil pentru comentarii, iar solicitarea de lămuriri trimisă prin e-mail a rămas fără răspuns până la închiderea ediţiei.

Guvernul pregăteşte o rectificare bugetară de criză. În condiţiile actuale, criza cauzată de coronavirus a dus la prăbuşirea veniturilor statului şi la creşterea cheltuielilor într-un ritm foarte abrupt. Nu este însă clar pe ce cifre lucrează guvernul în acest moment.

Pe măsură ce criza epidemică a avansat prognozele au arătat din ce în ce mai sumbru: 6,6% ar urma să fie scăderea economică a României în 2020, potrivit scenariului de bază al ING Bank.

Altte ţări au şi ele prognoze la zi, atât de la zi pe cât pot fi ele imaginate în această situaţie fluidă. Franţa anunţă căderea economiei cu 6% în T 1. Germania anticipează un minus de 2% în primul trimestru şi o cădere de 4,2% pe întreg anul.

În România, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză menţine ca prima ştire pe site-ul propriu previziunea de creştere a economiei cu 4,1% în 2020, într-o vreme în care datele Ministerului Muncii consemnează intrarea în şomaj a peste un milion de oameni.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitărilor ZF pentru lămuriri asupra noilor scenarii de evoluţie a economiei în acest an.

Potrivit ultimului document de la Prognoză care descrie evoluţia probabilă a economiei, economia românească ar urma să numere în 2020 circa 5,2 milioane de angajaţi, în creştere cu 1,7% faţă de anul precedent. Dar, în acest moment, peste 1,2 milioane de contracte de muncă sunt întrerupte sau au încetat, în urma crizei.

Salariul mediu net, potrivit CNSP, ar fi urmat să crească la peste 3.300 de lei, de la puţin peste 3.000 de lei în 2019. Scenariul acesta iese din calcul în acest moment, în condiţiile în care companiile vor încerca să reducă din costuri pentru a trece peste perioada dificilă.

De asemenea, industria ar urma să contribuie la creşterea PIB cu 2,9 puncte procentuale (datele de la Prognoză), după o contribuţie negativă în 2019 de 1,7 puncte procentuale. Care este situaţia reală, Prognoza nu o spune.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO