Eveniment

Confederaţia Patronală Concordia: Deşi PIB-ul României a crescut în ultimii zece ani de aproape opt ori şi se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentaţi în analiză pun în pericol competitivitatea României pe termen mediu şi lung

Confederaţia Patronală Concordia: Deşi PIB-ul...

Autor: Cristina Bellu

17.11.2023, 16:12 82

Economia României ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii.

Economia României ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii, este concluzia unei analize realizate de Confederaţia Patronală Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale.

Organizaţia a lansat recent un material privind creşterea valorii adăugate în economia românească, document care marchează lansarea unei ample iniţiative a confederaţiei de a identifica soluţii pentru creşterea productivităţii, complexităţii şi competitivităţii economiei româneşti, în contextul provocator al dublei tranziţii verzi şi digitale.

„Deşi PIB-ul României a crescut în ultimii zece ani de aproape opt ori şi se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentaţi în analiză pun în pericol competitivitatea României pe termen mediu şi lung”, spun reprezentanţii Concordia.

Potrivit analizei, economia României se bazează în continuare într-o prea mare măsură pe consum generat de cererea domestică ridicată pentru bunuri şi servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentând anul trecut 80,1% din PIB faţă de media europeană de 73,5% din PIB.

Totodată, deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului în fiecare an cu peste un procent. Astfel, deficitul comercial a crescut în zece ani de 3,5 ori, ajungând în 2023 la 34 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte avantajul competitiv bazat pe forţă de muncă ieftină, reprezentanţii organizaţiei atrag atenţia că acesta tinde să se estompeze rapid, costul forţei de muncă pentru ultimii patru ani înregistrând a doua cea mai mare creştere din UE.

Legat de productivitate, chiar dacă aceasta creşte, decalajul faţă de economii competitoare rămâne. Valoarea adăugată pe angajat în sectorul industrial în România este la doar 26% din media UE.

Totodată, România rămâne în continuare un inovator modest.

„Toate aceste constrângeri structurale se manifestă într-un context în care economia trebuie să se adapteze şi schimbărilor climatice, respectiv ţintelor de reducere a emisiilor de carbon, în timp ce noile tehnologii avansează într-un ritm accelerat”, spun reprezentanţii Concordia.

Astfel, economia ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO