Eveniment

Consiliul Investitorilor Străini: Preşedintele şi premierul ar trebui să câştige măcar cât şefii companiilor de stat

Mihai Bogza, membru al boardului CIS

Mihai Bogza, membru al boardului CIS

Autor: Sorin Pâslaru

26.06.2015, 00:03 127
Preşedintele şi premierul Româ­niei câştigă insignifiant de puţin faţă de responsabilităţile pe care le au şi este absurd să aibă un salariu mai mic decât şefii companiilor de stat pe care îi numesc în funcţie, în mod direct sau indirect, afirmă Mihai Bogza, membru al boardului Consiliului Investitorilor Străini şi preşedinte al Bancpost.

„Este demagogic să ai astfel de salarii (de 1.500 de euro lunar- n.red.) pentru oameni cu asemenea respon­sabilităţi. Este evident că vor căuta căi alternative de majorare a veniturilor, care pot fi imorale, precum prezenţa în consilii de administraţie sau în comisii de privatizare sau chiar ilegale, după cum se vede în anchetele procurorilor“, a afirmat ieri Bogza, la lansarea Cărţii Albe a Consiliului Investitorilor Străini.

Cartea Albă este un document prin care CIS propune Guvernului şi societăţii româneşti o dată la doi ani un set de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri şi de investiţii străine în România. CIS are 116 mem­bri, printre care OMV Petrom, Tele­kom, Ursus sau Holcim. Organizaţia are, din această lună, un nou board şi un nou preşedinte, Eric Stab, directorul general al EON România, companie germană de utilităţi care distribuie electricitate şi gaz în nordul României.

Membrii CIS afirmă că este necesară o modificare generală a struc­turii salariilor din sectorul public.

„Persoane care deţin funcţii-cheie în instituţii publice, inclusive preşe­dintele ţării, primul-ministru şi miniştrii, con­tinuă să primească salarii mai re­duse decât managerii de nivel mediu din companiile multinaţionale sau chiar din unele întreprinderi de stat, ceea ce cre­ează percepţia că astfel de funcţii sunt urmărite pe bază de selecţie adversă şi pe motive incorecte“, se afirmă în Cartea Albă a CIS.

Recomandarea este să se asigure o repartizare mai bună a fondului total de salarii, având în vedere că salariul mediu din administraţia publică este superior salariului mediu la nivel naţional.

CIS mai are recomandări pentru 12 sectoare de activitate, de infrastructură şi piaţa forţei de muncă până la educaţie, sănătate şi IMM-uri. Organizaţia apreciază că preluarea recomandărilor sale de modificare a codului muncii în sensul flexibilizării legislaţiei a dus la o creştere cu 5,26% a numărului de salariaţi între mai 2011 (momentul aplicării noului cod al muncii) şi noiembrie 2014, până la 4,45 milioane de salariaţi.

Investitorii străini deţin jumătate din cifra de afaceri de 250 de miliarde de euro a întreprinderilor din România, însă doar 20% din forţa de muncă de 5 milioane de angajaţi.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24