Eveniment

Constantin Hazarian, Comisia de Urbanism CGMB: Puţini ştiu că Primarul General a dorit blocarea şi anularea PUZ Inel Median

ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială

Constantin Hazarian, Comisia de Urbanism CGMB: Puţini...

Autor: Alex Ciutacu

03.04.2023, 11:52 485

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a încercat să blocheze şi să anuleze şi documentul cunoscut drept PUZ (Plan Urbanistic Zonal) Inel Median, a declarat Constantin Hazarian, preşedintele Comisiei de Urbanism din CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucureşti), în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială 2023.

„Referitor la dezvoltările care au loc pe baza PUZ Inel Median, cred că puţini dintre dumneavoastră ştiu că Primarul General a dorit blocarea şi anularea acelui PUZ. Noi am reuşit să scoatem de pe ordinea de zi proiectul care prevedea suspendarea şi anularea PUZ Inel Median, dar cred că toate problemele care sunt la ora actuală în acest domeniu, nu sunt doar din acest mandat, şi pleacă de la lipsa unei implicări a administraţiei locale, atât Primăria Capitalei, cât şi primăriile de sector, în ceea ce a însemnat dezvoltarea spaţială şi geometrică a acestui oraş”.

Constantin Hazarian, membru PNL, spune că a fost de acord în primă fază cu decizia Primarului General de a bloca PUZ-urile la nivelul Capitalei, însă poziţia sa şi a colegilor săi s-a schimbat.

„Doi ani jumate l-am pistonat pe Primarul General să deblocheze PUG (Planul Urbanistic General). Una dintre condiţiile pentru care PNL a votat suspendarea PUZ pentru un an de zile a fost cu promisiunea că se va face o analiză punctuală, o intervenţie chirurgicală asupra acelor PUZ-uri în această perioadă de un an de zile şi, concomitent, se va debloca PUG”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Uitaţi-vă ce se întâmplă cu Pasajul de la Ciurel, unde într-un capăt au fost autorizate case şi blocuri. Adică Primăria Capitalei ar trebui să ducă un dialog şi cu dezvoltatorii şi cu Primăria Sector 6, să nu ne trezim că realizăm un pasaj de 50 mil. euro care aproape că nu duce nicărieri, în capătul pasajului sunt nişte blocuri. Probabil că pe cei care au apartamente în acele blocuri i-a ajutat foarte mult, au linie directă spre casă, dar nu a ajutat oraşul.
  • Probabil aţi auzit destul de mulţi primari spunând că doresc să dezvolte un urbanism de negociere cu dezvoltatorii, în sensul că dacă un dezvoltator doreşte să facă câteva zeci, sute de apartamente, să fie pus să facă şi o şcoală sau un dispensar. O şcoală are o rază de deservire care înseamnă câteva hectare. Cum poţi tu ca primar de sector să îi ceri unui dezvoltator să facă o şcoală sau un dispensar atâta timp cât tu nu ai un PUG actualizat care să îţi spună care sunt nevoile zonei.
  • La ora actuală, Primăria Capitalei nu are capacitatea pe care multe primării de sector o au, de a primi acte online şi de a elibera certificate de urbanism online. De ce durează atât de mult certificatul de urbanism la Primăria Capitalei? Este un răspuns destul de dificil, nu au destui angajaţi şi destul de calificaţi pentru a respecta termenele legale. Dacă la o primărie de sector durează 3 săptămâni sau o lună pentru un certificat de urbanism, la Primăria capitalei durează mai mult de 2 luni de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO