Eveniment

Cozmâncă, RBS: Industria şi serviciile au avut contribuţie pozitivă la creşterea economică din T1 2013

Cozmâncă, RBS: Industria şi serviciile au avut...

Autor: Claudia Medrega

15.05.2013, 15:25 398

Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a depăşit aşteptările, iar industria a avut probabil o contribuţie pozitivă - susţinută în principal de autoturisme, alături de anumite subsectoare ale serviciilor, în timp ce domeniul construcţiilor a fost în scădere, consideră Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank.

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul 1 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublu faţă de aşteptările analiştilor, care estimau o evoluţie de Ă1%. Comparativ cu T4 din 2012, PIB-ul a crescut cu 0,5%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică. Informaţii detaliate privind factorii care au contribuit la creşterea economiei în T1 2013 vor fi anunţate în 5 iunie.

RBS Bank a estimat o creştere anuală de 1,3% în T1 2013, aceasta fiind cea mai optimistă prognoză din piaţă. Media analiştilor chestionaţi de ZF a indicat o creştere a PIB de 1%.

Sondajul realizat de agenţia Reuters printre analişti indica o medie de 0,6% pentru creşterea PIB, în timp ce potrivit sondajului Bloomberg media a fost de 1%.

“Ne menţinem scenariul de bază care ia în considerare o creştere economică de 1,8% pe întregul an, însă balanţa riscurilor legată de această prognoză pare să se fi echilibrat”, spune Cozmâncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO