Eveniment

Creditul a urcat cu 8,1 miliarde de euro in primul semestru

Creditul a urcat cu 8,1 miliarde de euro in primul semestru

Click pentru imaginea intreaga

24.07.2008, 18:37 10

Creditul neguvernamental a urcat in primul semestru cu 30 de miliarde de lei (echivalentul a 8,17 miliarde de euro), cresterea fiind aproape dubla, in lei, fata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2007.
Exprimata in euro, cresterea creditului din primele sase luni din 2008 a fost cu 73% mai mare decat cea din prima jumatate a lui 2007. Aceasta in conditiile in care euro a inregistrat, in medie, o crestere cu 10% in fata leului. In ciuda deprecierii consistente a cursului, motorul cresterii a fost in 2008 tocmai creditul in valuta.
La sfarsitul lui iunie creditul neguvernamental a ajuns la 178,18 miliarde de lei (aproape 49 de miliarde de euro). Exprimata in lei, cresterea anuala in termeni reali a fost de putin peste 50%. Ritmul marcheaza astfel o accelerare la jumatatea anului, dupa ce in mai ajunsese la putin sub 49%.
Grosul expansiunii a fost asigurat de creditul in valuta, care a urcat in iunie la echivalentul a 26,9 miliarde de euro, cu o crestere anualizata de 62,5%. Ponderea sa in totalul finantarilor acordate de banci a ajuns astfel la 55%. In acelasi timp, creditul in lei a continuat sa incetineasca, pana la 29%, respectiv cel mai redus ritm inregistrat din 2005.
Creditul pentru populatie a urcat cu 21,5% in prima jumatate a anului, ajungand la 86,9 miliarde de lei (23,8 miliarde de euro). Ponderea sa in totalul finantarilor a continuat sa urce, ajungand la 48,78%, cu jumatate de punct mai mult decat in decembrie trecut. Dinamica lunara este un motiv de disconfort pentru BNR, care priveste cu ingrijorare spre creditul in valuta. In iunie, finantarile in moneda straina au urcat cu 4,3% (calculat in euro), cel mai rapid ritm inregistrat din septembrie anul trecut. In schimb, creditul in lei a ramas la ritmuri de 1,8%.
Partea de economisire aduce totusi vesti mai bune. Populatia si-a majorat depozitele in lei cu 3,2% in iunie, cea mai rapida rata inregistrata in ultimele sapte luni. Aceasta accelerare vine in contextul in care bancile au ajuns sa plateasca dobanzi de pana la 11% pe an pentru a atrage fonduri de la clienti, in conditiile in care finantarea de pe piata interbancara a devenit mai greu de accesat.
Totodata, iunie a adus si o crestere a depozitelor populatiei in valuta, cresterea (calculata in lei) fiind de 1,5%. Si companiile si-au sporit economiile, astfel ca soldul total al depozitelor rezidentilor a urcat cu 2,5%, pana la 140,7 miliarde de lei (38,5 miliarde de euro).
Balanta dintre creditele acordate de banci si depozitele atrase de la clientela arata astfel un "gap" (dezechilibru) de 37,45 miliarde de lei (echivalentul a 10,3 miliarde de euro). Acesta ramane sa fie umplut prin atragerea de fonduri din strainatate, bancile apeland la finantari de la actionari sau la credite sindicalizate ori emisiuni de obligatiuni.
Practic, 21% din creditele pe plan local sunt bazate pe economisire externa, ceea ce lasa bancile vulnerabile in fata unei restrangeri a finantarilor din strainatate, care ar putea sa apara in cazul unei deteriorari a perceptiei investitorilor asupra economiei romanesti sau a conditiilor de pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO