Eveniment

De ce creşte datoria publică a României mai repede decât economia? Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat 116 mld. lei la datoria publică în 2023. Datoria publică a ajuns la 783 mld. lei, 49% din PIB. Datoria a crescut şi ca pondere în PIB în 2023, cu 1,7 puncte procentuale.

De ce creşte datoria publică a României mai repede...

Autor: Răzvan Botea

15.03.2024, 00:05 1972

Datoria publică a României a ajuns la 782 mld. lei (156 mld. euro), adică 49% din PIB-ul de 1.600 mld. lei din ultimele patru trimestre pentru care există date. Astfel, guvernele Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, care au guvernat România în 2023, au adăugat 116 mld lei (23 mld. euro) la datoria publică. După moneda în care a fost contractat împrumutul, datoria în lei era de 378 mld. lei, în euro de 337 mld. lei, în dolari de 67 mld. lei şi în alte valute de 1 mld. lei.

Ca pondere în PIB, nivelul datoriei a ajuns la 49% la final de 2023. Prin comparaţie cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare. Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economie mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.

În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

În cel mai recent raport asupra României, lansat la o un interval de doi ani, Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) spune că sunt riscuri pentru datoria publică pe termen lung a României, iar unul dintre ele este ca datoria publică, din cauza dobânzilor mari, să crească mai repede decât economia şi astfel să crească ponderea datoriei publice în PIB.

„Proiecţiile pe termen lung ale OCDE evidenţiază riscurile pe care România le întâmpină dacă nu reuşeşte să corecteze dezechilibrele fiscale curente. Pe măsură ce productivitatea României se apropie de rezultatele din ţările cu venituri mai mari, creşterea economică va încetini. Răzvan Botea

Estimările modelului iau în considerare, de asemenea, ratele dobânzilor mai mari decât în trecutul recent. Mai exact, se presupune că preţurile împrumuturilor se vor ajusta în timp pentru a elimina diferenţele dintre ratele dobânzilor şi creşterea economică care în anii precedenţi au contribuit la stabilizarea îndatorării Românieiî, scrie OCDE în cel mai recent raport.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO