Eveniment

Creşterile salariale au reuşit să acopere pentru a doua lună rata inflaţiei. Cu banii în plus de la lună la lună angajaţii îşi pot cumpăra o sticlă de ulei

Autor: Ramona Cornea

18.06.2023, 15:02 521

Salariul mediu net a crescut în luna aprilie cu 10 lei, preţul mediu al unei sticle de ulei de floarea-soarelui de calitate medie în magazinele din România De la an la an, creşterea salariului mediu net a fost de 15% în aprilie 2023, iar rata inflaţiei a fost de 11,2%. Cu toate acestea, preţurile alimentelor au crescut cu 19,8% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022 „Motivele pentru creşterea salariilor pot fi atribuite condiţiilor economice şi performanţelor diverselor industrii, ceea ce duce la o cerere susţinută de forţă de muncă”.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.564 de lei în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 0,2% faţă de luna martie din 2023 şi cu 15% faţă de luna aprilie din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi de la an la an creşterea salariului mediu net a întrecut rata inflaţiei de 11,2%, de la la lună la lună salariile au crescut cu 10 lei net. Cu aceşti bani, angajaţii vor putea să-şi cumpere în plus o sticlă de ulei de floarea-soarelui de calitate medie, de exemplu. Deşi rata anuală a inflaţiei s-a redus în aprilie la 11,2% de la 14,5% în martie şi 15,5% în februarie, la alimente au fost înregistrate cele mai mari creşteri de preţuri, de 19,8%, după cum arată datele de la INS.

Luna aprilie este a doua lună în care câştigul salarial real este pozitiv, adică creşterile salariale au întrecut rata anuală a inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO