Eveniment

Cum arata noua structura a celui mai mare proiect energetic al Romaniei: reactoarele 3 si 4

30.10.2008, 19:56 20

Grupurile energetice CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania) si Electrabel (Belgia) vor detine 9,15% din compania care va realiza proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania vor avea o cota de 6,2%, conform rezultatelor ultimelor negocieri pe care cei sase investitori le-au avut cu statul roman reprezentat de Nuclearelectrica.

Construirea celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda este cel mai ambitios proiect energetic al Romaniei cu o valoare de peste 4 miliarde de euro care ar urma sa fie finalizat in intervalul 2014-2015.
In prezent, centrala de la Cernavoda lucreaza prin intermediul a doua reactoare, fiecare de cate 700 de MW, prin care se asigura circa 18% din productia anuala de energie a Romaniei.
Aceasta este a doua runda de negocieri pe tema proiectului celor doua reactoare cu cei sase investitori selectati dupa ce la sfarsitul lunii iunie, principalele coordonate ale proiectului au fost schimbate, statul majorandu-si participatia de la 20%, cat a fost stabilita initial, la 51%. Totodata, valoarea proiectului a fost dublata ajungand la 4 miliarde de euro, de la un nivel initial de aproximativ 2 miliarde de euro. Anterior acestei schimbari, CEZ, Enel, RWE si Electrabel detineau cate 15% fiecare din compania de proiect, Iberdrola si Arcelor Mittal avea cate 10%, in timp ce Nuclearelectrica detinea o cota de 20%.
"Negocierile in ceea ce priveste participatia fiecarui investitor in acest proiect s-au finalizat. Intr-o luna sunt asteptate aprobarile din partea boardului fiecarei companii", au declarat surse din piata. "Sunt patru companii care vor detine cate 9,15% din compania de proiect si doua care vor avea o participatie de 6,2%. Aceasta etapa insa nu echivaleaza cu finalizarea negocierilor. Mai sunt multe etape de trecut", au mai spus unele surse.
Potrivit companiilor implicate in negocieri, termenul de finalizare anuntat initial ar putea suferi amanari de pana la un an din cauza schimbarilor majore care au intervenit odata cu majorarea participatiei statului roman la 51%. Fiecare companie implicata in acest proiect va avea dreptul de a accesa energie rezultata proportional cu particpatia detinuta. Statul, in calitate de actionar majoritar, va contribui la realizarea celor doua reactoare nucleare cu fonduri de peste 2 miliarde de euro.
Pentru asigurarea acestor fonduri, Nuclearelectrica va contribui in natura cu active evaluate la 350 mil. euro, dar si cu fonduri proprii de 120 mil. euro. Se va recurge insa si la imprumuturi de 220 mil. euro cu garantia statului, precum si la listrarea unui pachet de 10-15% din actiunile companiei la Bursa in scopul atragerii unor fonduri de circa 100 mil. euro. Cele mai mari sume vor fi insa platite de stat din Fondul national de dezvoltare, in cuantum total de 800 mil. euro.
Dublarea valorii proiectului celor doua reactoare a fost explicata de catre reprezentantii statului prin cresterea pretului la echipamentele energetice in contextul in care exista un reviriment al marilor investitii in productia de energie, ceea ce duce la blocaje pe piata furnizorilor de echipamente. La acest factor se adauga si cresterea preturilor la otel, dar si avansul inregistrat de costurile cu forta de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO