Eveniment

Cum merge piaţa de construcţii. Infrastructura ţine construcţiile în picioare, dar şi partea de construcţii nerezidenţiale începe să contribuie pozitiv

Cum merge piaţa de construcţii. Infrastructura ţine...

Autor: Răzvan Botea

24.09.2023, 11:59 785

♦ Partea de rezidenţial a fost însă în scădere de aproape 15% în iulie 2023, faţă de iulie 2022. ♦ La creşterea din iulie au mai pus umărul construcţiile de birouri, spaţii comerciale sau de logistică, care au crescut cu 8%.

Sectorul construcţiilor, cu o pondere în economie de 7%, continuă să crească, mai ales susţinut de infrastructură, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, sectorul a crescut în iulie cu 16%, după un avans al lucrărilor de infrastructură de 38. Rezidenţialul, pe de altă parte, a tras în jos sectorul, cu o scădere de 15% an/an, dar partea de nerezidenţial, unde sunt spaţiile comerciale, logistica sau birourile a mai contrabalansat cu un plus de 7%.

Construcţiile sunt, din 2019, unul dintre motoarele economiei în România şi în 2023 toate prognozele arată că avansul va continua. Cheia este la fondurile europene, care au deblocat marile proiecte de infrastructură, sunt de părere economiştii.

„Statisticile exprimă consolidarea momentului pozitiv la nivelul acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă în a şaptea lună a anului curent, evoluţie determinată de implementarea programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice”, comentează datele Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO