Eveniment

Curtea Constituţională spune că la CE merge Băsescu, dar Ponta nu va respecta decizia

Curtea Constituţională spune că la CE merge Băsescu, dar Ponta nu va respecta decizia

Foto Mediafax

Autor: Iulian Anghel

28.06.2012, 00:04 615

Curtea Constituţională a decis ieri că persoana care reprezintă România la Consiliul European (şefii de state sau de guverne din UE) este preşedintele (Traian Băsescu în cazul de faţă), dar premierul Victor Ponta nu va respecta această decizie şi a anunţat că va merge astăzi la Bruxelles.

Ziua de ieri nu a adus nicio clarificare şi, cel mai probabil, la Bruxelles, la summit-ul UE de astăzi şi de mâine vor fi prezenţi atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta. Premierul are un argument pentru decizia sa: Curtea Constituţională este compusă din oamenii preşe­dintelui care îi îndeplinesc dorinţele.
"Preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în Curtea Constituţională care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele. Din păcate, acea majoritate din Curtea Constitu­ţională care aparţine lui Traian Bă­sescu nu a făcut altceva decât să adauge la Con­sti­tu­ţie, ceea ce nu este normal."
Preşedintele a sesizat Curtea în urmă cu câteva zile, invocând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul pe marginea reprezentării ţării la Consiliul European. Curtea i-a dat dreptate preşedintelui, dar şeful Guvernului invocă o decizie a Parlamentului care l-a mandatat, în urmă cu două săptămâni, să reprezinte România la summit-ul şefilor de state sau de guverne din UE. Premierul susţine că, dacă există un conflict constituţional, acesta este între Administraţia Prezidenţială şi Parlament, nu între el şi şeful statului.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a dar publicităţii ieri agenda summit-ului: vor fi discutate recomandările pentru fiecare ţară în privinţa politicilor bugetare, adoptarea Pactului pentru creştere economică şi stabilirea unui nou drum pentru Uniunea economică şi monetară. În ultima parte va fi dezbătut bugetul pentru exerciţiul financiar 2014-2020.
Nu este însă clar cine va explica poziţia României faţă de aceste subiecte, preşedintele sau premierul.
În şedinţa de ieri a Guvernului au fost examinate temele de mai sus, iar, ieri după-amiază, după decizia Curţii Constituţionale, premierul a susţinut că încă speră ca şeful statului să nu facă deplasarea la Bruxelles: "Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României."
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea a refuzat, potrivit Mediafax, să comenteze decizia Curţii Constituţionale. Liderii PDL în frunte cu preşedintele Senatului, Vasile Blaga, l-au acuzat însă pe premier că nesocoteşte Curtea Constituţională.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat pentru Mediafax că decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte participarea preşedintelui sau a premierului la Consiliul European este obligatorie după publicare în Monitorul Oficial.
"Nu comentez decizia Curţii Constituţionale, ea este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, aştept şi eu cu o curiozitate constituţională motivarea."