Eveniment

De la „primeşti gaze la preţ mic, nu ţi-e ruşine“ către Interagro în 2010 la „mi se pare năucitor“ că Alro are probleme în contractarea energiei

De la „primeşti gaze la preţ mic, nu ţi-e ruşine“ către Interagro în 2010 la „mi se pare năucitor“ că Alro are probleme în contractarea energiei

Autor: Mirabela Tiron, Miruna Badea

21.12.2011, 00:06 1609

Păstrarea locurilor de muncă în industrie a devenit o justificare pentru preşedintele Traian Băsescu ca să susţină compania Alro în aprovizionarea cu energie ieftină de la stat, dar în 2010, într-o situaţie similară, el acuza firma cu capital românesc Interagro că foloseşte gaz ieftin din producţia internă, neţinând cont de acelaşi argument al păstrării locurilor de muncă.

Alro este controlată de compania olandeză Vimetco, deţinută de mogulul rus Vitali Maşiţki. Interagro este con­trolată de omul de afaceri român Ioan Niculae.

După ce în august 2010 Băsescu îi reproşa omului de afaceri Ioan Niculae, şeful Interagro, că primeşte gaze ieftine de la stat şi că are un tupeu extraordinar să afirme că vrea să mute sediul companiei în Bulgaria, luni, în cadrul unei întâlniri cu exportatorii, el a declarat că "i se pare năucitor" că firma Alro, cu 8.000 de angajaţi, are probleme în contractarea energiei pentru 2012.

"Azi (luni - n. red.) aud aceeaşi frază pe care o vedeam scrisă în memoriile din 2007: Nu avem contractată energia pentru 2012. Vă rog să mă credeţi că este năucitoare informaţia. (...) Vreau să fie foarte clar: niciodată nimeni n-a spus «Daţi energie la Alro de la Hidro», ci a spus «Daţi sută la sută energie»", a declarat luni Băsescu, citat de Mediafax. El a participat la un eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România. El a mai susţinut în cadrul acelei întâlniri, potrivit Mediafax, că şi în anii anteriori nişte birocraţi stabileau câtă energie dau la Alro, fără să "priceapă" că pentru a face producţie la Alro, trebuie să ai contract de bauxită, să contractezi capacităţi de transport, să faci alumină.

Reacţia preşedintelui din cadrul întâlnirii de luni cu oamenii de afaceri a fost total opusă celei manifestate în urmă cu un an. La o lună după ce omul de afaceri Ioan Niculae, care controlează Interagro, declarase în iulie 2010 că vrea să mute sediul social al companiei în Bulgaria pentru că s-a săturat de măsurile luate de Guvern, preşedintele Traian Băsescu a venit cu o acuzaţie.

"Are un tupeu extraordinar să facă astfel de afirmaţii (...). Bine, domnule Niculae, dar de câţi ani primeşti gaze la preţ mai mic, nu ţi-e ruşine? Te duci cu tot cu gaze ieftine în Bulgaria? Acolo o să plăteşti 380 de dolari pe metrul cub", a fost afirmaţia lui Băsescu în august 2010.

În martie anul acesta omul de afaceri Niculae afirma că din cauză că nu mai primeşte gaze subven­ţionate de la stat, din producţie internă, preţul la care achizi­ţionează principala materie primă, gazul metan, a urcat cu 55% în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, iar ca urmare activitatea a devenit nerentabilă, costurile de producţie depăşind preţurile de vânzare. El preciza că aproape 5.700 de angajaţi vor deveni şomeri.

În aprilie anul acesta toate cele şase combinate în care grupul Interagro procesează gaze naturale şi-au încetat activitatea, potrivit ultimelor date disponibile.

Din 2009 şi până în octombrie 2010 toţi marii consu­matori de gaze naturale au primit numai gaze din pro­ducţia internă, aceasta fiind considerată o măsură anti­criză. Astfel, Niculae, alături de alţi mari consumatori de gaze, au primit aproape un an gaze ieftine provenite numai din producţia internă de la Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO