Eveniment

De teama Chinei, SUA şi Japonia plănuiesc cel mai mare upgrade al alianţei lor de securitate de când au semnat tratatul de apărare reciprocă în 1960

De teama Chinei, SUA şi Japonia plănuiesc cel mai mare...

Autor: Ştefan Stan

25.03.2024, 10:49 365

SUA şi Japonia plănuiesc cel mai mare upgrade al alianţei lor de securitate de când au semnat tratatul de apărare reciprocă în 1960, în vederea contracarării Chinei, scrie FT. 

Preşedintele Joe Biden şi prim-ministrul Fumio Kishida vor anunţa planurile de restructurare a comandamentului militar american din Japonia pentru a consolida planificarea operaţională şi exerciţiile dintre cele două naţiuni, potrivit a cinci persoane familiare cu situaţia. Aceştia vor dezvălui planul atunci când Biden îl va primi pe Kishida la Casa Albă, pe 10 aprilie.

Aliaţii doresc să îşi consolideze legăturile de securitate pentru a răspunde la ceea ce ei consideră a fi o ameninţare tot mai mare din partea Chinei, ceea ce necesită ca armatele lor să coopereze şi să planifice mai bine, în special în cazul unei crize, cum ar fi un conflict în Taiwan.

În timp ce Biden şi Kishida vor anunţa forţa alianţei americano-japoneze, summitul va avea loc la doar câteva săptămâni după ce preşedintele american şi-a exprimat opoziţia faţă de achiziţionarea US Steel de către grupul japonez Nippon Steel. Intervenţia a fost menită să stimuleze sprijinul sindicatului înainte de alegerile din noiembrie, dar a afectat parţial alianţa, de altfel puternică.

În ultimii doi ani, Japonia şi-a sporit dramatic capacităţile de securitate, cheltuind mult mai mult pentru apărare, inclusiv planurile de a cumpăra rachete de croazieră americane Tomahawk. De asemenea, armata japoneză va înfiinţa anul viitor un "Comandament de operaţiuni comune" pentru a îmbunătăţi coordonarea între ramurile propriilor Forţe de autoapărare.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO