Eveniment

De unde a venit revenirea finanţelor ţării din aprilie: inflaţia, dar şi creşterea economică au avut un cuvânt greu de spus

Veniturile statului din TVA, a doua cea mai valoroasă resursă bugetară, au crescut cu 40% an/an în aprilie 2022 şi au fost de 8 mld. lei. Creşterea încasărilor din TVA arată că  inflaţia a avut un cuvânt greu de spus în majorarea încasărilor la bugetul de stat.

Veniturile statului din TVA, a doua cea mai valoroasă resursă bugetară, au crescut cu 40% an/an în aprilie 2022 şi au fost de 8 mld. lei. Creşterea încasărilor din TVA arată că inflaţia a avut un cuvânt greu de spus în majorarea încasărilor la bugetul de stat.

Autor: Răzvan Botea

27.05.2022, 07:40 392

Veniturile au crescut cu 24% în aprilie 2022 prin comparaţie cu aprilie 2021, în vreme ce cheltuielile au crescut cu doar 6%. Deficitul pe luna aprilie a fost de 600 mil. lei, de 10 ori mai mic decât deficitul bugetar din martie.

Finanţele ţării s-au consolidat în aprilie, iar inflaţia a pus umărul serios la creşterea veniturilor la bugetul de stat, spun atât analiştii financiari, cât şi Ministerul Finanţelor, printre rânduri. După o creştere a veniturilor de 24% şi a cheltuielilor bugetului de stat cu doar 6%, deficitul bugetar de 600 mil. lei din aprilie a fost de 10 ori mai mic decât deficitul de peste 6 miliarde de lei din martie 2022.

„Conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe raportul deficit bugetar/PIB s-a ajustat la 1,23% în perioada ianuarie – aprilie (de la 1,75% în intervalul similar din 2021), evoluţie susţinută de relansarea economică post-pandemie şi intensificarea presiunilor inflaţioniste. Veniturile la buget au crescut cu 22% an/an, ritm superior celui înregistrat de cheltuieli, de 15,6% an/an”, remarcă An­drei Rădulescu, directorul departamen­tului de analiză macro de la Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO