Eveniment

Deficitele bugetare imense şi explozia datoriei publice încep să doară: Cheltuielile guvernului cu dobânzile s-au triplat în ultimii zece ani, de la 10 mld. lei la 30 mld. lei. PIB-ul s-a dublat în aceeaşi perioadă, în vreme ce dobânzile la care se împrumută guvernul pe pieţele internaţionale şi locale au crescut de trei ori

Deficitele bugetare imense şi explozia datoriei publice...

Autor: Răzvan Botea

09.02.2024, 00:08 2098

Guvernele PNL-PSD Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au cheltuit 30 mld. lei cu do­bânzile în 2023, de trei ori mai mult decât acum zece ani, când guvernul cheltuia cu dobânzile 10 mld. lei, arată datele publicate de Minis­terul de Finanţe. Spre comparaţie, PIB-ul României se apropia de 700 mld. lei în 2014, în vreme ce la final de 2023 a ajuns la circa 1.500 mld. lei, adică puţin peste dublu.

„Explicaţia principală vine de la faptul că a crescut datoria publică, acum fiind cam la 50% din PIB. Am avut după criza din 2009-2010 o perioadă în care am avut acord cu FMI şi am fost obligaţi să fim foarte riguroşi în ceea ce priveşte datoria. În ultimii ani, datoria a crescut de câteva ori“, comen­tează datele Aurelian Dochia, analist financiar.

Datoria publică a României a ajuns la 770 miliarde de lei (154 mld. euro) în noiembrie 2023, cele mai recente date disponibile. Faţă de 2014, datoria s-a triplat. Numai din 2020 încoace, de când a izbucnit pandemia, datoria publică s-a majorat la un nivel mai mult decât dublu. Dar este sub 50% din PIB, spune guvernul, iar, raportată la acelaşi indicator, datoria scade. În lei şi euro însă datoria creşte, iar la dobânzi guvernul nu plăteşte procente din Produsul Intern Brut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO