♦ Diferenţa dintre exporturi şi importuri (deficitul comercial) va ajunge în acest an la cel puţin 31 de miliarde de euro – un salt de 35% faţă de 2021 ♦ De dragul istoriei, PIB-ul României a fost în 1990 de 40,8 miliarde de dolari (euro exista pe atunci doar ca proiect şi nimeni nu credea, la acea vreme, că va exista vreodată o monedă mai puternică decât dolarul ♦ Acum euro se bate cu dolarul deşi asta nu este o bucurie pentru UE).
Datele publicate marţi de INS arată că România a înregistrat, la şase luni din 2022, un deficit al balanţei comerciale de 15,4 miliarde euro, cu 4,7 miliarde de euro mai mare faţă de perioada similară din 2021. Este o creştere de 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La şase luni din 2022, exporturile de bunuri au crescut cu 23,9% faţă de primele şase luni din 2021, până la 44,7 mld. euro, în timp ce importurile au crescut cu 28,5%, până 60,2 mld. euro. Aşa că deficitul comercial a crescut până la 15,4 mld. euro, ceea ce va duce deficitul, pe tot anul, la 30-31 mld. euro.
Statul se împrumută din ce în ce mai scump, deficitul bugetar nu scade cât să rupă gura târgului – e mai mic, la şase luni, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (2,8% din PIB, la şase luni din 2021, faţă 1,7% din PIB, la şase luni din 2022). Dar nu este suficient pentru o reechilibrare în câţiva ani. Veniturile statului cresc, dar cresc şi pentru că inflaţia este de 15%. De pildă, veniturile din TVA au crescut, la şase luni, cu 27%, potrivit datelor Finanţelor. INS arată însă că, în faţa inflaţiei, consumul creşte, dar anemic, cu 2-3%. Or, un venit în plus din TVA atât de mare, de 9,5 mld. lei, an/an, nu are o altă explicaţie decât inflaţia în faţa unei evoluţiei nesemnificative a consumului casnic. În plus, cheltuielile statului nu scad, iar guvernul anunţă majorări de salarii în sectorul bugetar.
Cu inflaţia cu două cifre, este de înţeles şi firesc, cumva, dar creşterea cheltuielilor statului va amâna consolidarea fiscală. Deficitele bugetar şi comercial apăsă pe deficitul de cont curent. În 2021, acesta a fost de 16,5 miliarde de euro. La cinci luni din 2022, este deja la 10 mld. euro, cu 79% mai mare decât în primele cinci luni din 2021. Or, cumva, cândva, cursul de schimb leu/valute va avea de suferit.
Desigur că şi PIB-ul creşte şi, raportat la PIB, deficitul de cont curent al balanţei de plăţi nu poate părea să aibă o creştere uriaşă. Una era PIB-ul României de 40 de miliarde de dolari în 1990 şi alta este un PIB de 280 de miliarde de dolari, cât a fost evaluat el de Banca Mondială pentru 2021.
“Creştem odată cu ţara”, era o poezie din comunism. Creştem, dar unii mai repede, alţii mai puţin repede. A încercat cineva “important” să spună, cândva, că, dacă cumperi mere din Polonia, dai de mâncare muncitorilor polonezi. Dar, dacă merele polonezilor sunt mai bune şi mai ieftine, cum reduci deficitul comercial?