Eveniment

Deloitte lansează cea mai mare reorganizare din ultimul deceniu pentru a reduce costurile

Deloitte lansează cea mai mare reorganizare din ultimul...

Autor: Ştefan Stan

23.03.2024, 13:44 15600

Deloitte a lansat cea mai mare revizuire a operaţiunilor sale globale din ultimul deceniu, în condiţiile în care firma Big Four încearcă să reducă costurile şi să diminueze complexitatea organizaţiei în faţa unei încetiniri aşteptate a pieţei, scrie FT. 

Conform planului, principalele unităţi de afaceri ale Deloitte vor fi reduse la patru - audit şi asigurare; strategie, risc şi tranzacţii; tehnologie şi transformare; şi fiscalitate şi juridic - de la cele cinci pe care firma le avea din 2014.

Un fost partener a declarat: "Nu este vorba despre gradele inferioare. Cel mai mare efect va fi resimţit la nivel de partener. Partenerii vor fi scoşi din funcţiile de management". 

Directorul general global al Deloitte, Joe Ucuzoglu, este vârful de lance al reorganizării care va dura un an pentru a fi implementată în cele peste 150 de ţări în care firma îşi desfăşoară activitatea.

Într-un e-mail trimis luni partenerilor Deloitte, Ucuzoglu a declarat că planul va reduce "complexitatea" firmei şi va "elibera" mai mulţi dintre ei pentru a lucra cu clienţii, în loc să gestioneze personalul pe plan intern. Deloitte are aproximativ 455.000 de angajaţi la nivel global.

Veniturile globale ale Deloitte au crescut cu 15%, ajungând la 65 de miliarde de dolari în ultimul său an financiar, consolidându-şi poziţia de cel mai mare dintre cele patru mari firme. Însă, după mai mulţi ani de creştere rapidă, Deloitte, EY, PwC şi KPMG se pregătesc pentru 12 luni mai dificile, deoarece contextul economic dificil de pe pieţele cheie determină companiile să reducă cheltuielile.

Piaţa de consultanţă din Marea Britanie nu va reuşi să crească în acest an pentru prima dată din 2020, potrivit unui nou raport, care include contribuţii din partea celor patru mari companii.

Mişcarea lui Ucuzoglu vine după ce anul trecut a respins posibilitatea de a-şi separa activităţile de audit şi de consultanţă şi a respins public logica unui astfel de demers. Rivalul EY a petrecut mai mult de un an încercând să pună la cale o despărţire a firmei înainte de a abandona încercarea în aprilie anul trecut.

Spre deosebire de o companie multinaţională tipică, Big Four este condusă ca o reţea mondială de parteneriate legate printr-o entitate globală care stabileşte strategia. Activitatea globală este finanţată din taxele plătite de firmele membre locale.

Structura complexă poate face ca reorganizările să fie foarte dificile, deoarece partenerii concurează pentru influenţă. Reorganizarea a fost "un subiect destul de dezbinat la nivel intern", a declarat un fost partener Deloitte.

Ca parte a schimbărilor, activităţile de consultanţă ale Deloitte, care consiliază companiile în toate domeniile, de la tehnologie la încheierea de tranzacţii, şi care include şi unitatea fiscală şi juridică, vor fi reduse de la patru la trei divizii. Divizia sa de audit şi asigurare va rămâne ca unitate de sine stătătoare.

Diviziile Deloitte de consultanţă, consultanţă financiară şi consultanţă de risc vor fi reunite în două unităţi de afaceri nou create: strategie, risc şi tranzacţii şi tehnologie şi transformare.

Prima va găzdui serviciile de consultanţă în materie de fuziuni şi achiziţii ale Deloitte, care s-au confruntat cu dificultăţi pe fondul unei secete în ceea ce priveşte încheierea de tranzacţii. Unitatea de tehnologie şi transformare va reuni serviciile sale de "transformare digitală", inclusiv inginerie, inteligenţă artificială, date şi cibernetică, potrivit e-mailului către parteneri, a cărui copie a fost consultată de Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO