Eveniment

Ce se discută la întâlnirea dintre FMI şi Ministerul de Finanţe: „Nevoia de a identifica şi implementa măsuri de reducere a deficitului bugetar, inclusiv prin reducerea cheltuielilor neesenţiale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor”

Ce se discută la întâlnirea dintre FMI şi Ministerul...

Autor: Răzvan Botea

26.09.2023, 13:42 518

Ministerul de Finanţe, condus de ministrul Marcel Boloş, a primit o vizită a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Discuţiile, potrivit reprezentanţilor Finanţelor, au inclus politica fiscală, evoluţiile macroeconomice şi reformele structurale asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat traiectoria descendentă, ajungând în iulie la o singura cifră. Comparativ cu economiile similare din regiune, înregistrăm un nivel mai redus al inflaţiei, faţă de Ungaria, Polonia şi Cehia. Scăderea ratei inflaţiei în primele şapte luni ale anului a fost antrenată în principal de dinamica preţurilor energiei şi combustibililor. În ceea ce priveşte piaţa muncii, România manifestă rezilienţă, efectivul salariaţilor continuând să crească la maxime istorice, preponderent pe seama angajărilor din sectorului privat”, a spus ministrul finanţelor, conform unui comunicat al ministerului.

„Dinamica puterii de cumpărare rămâne în teritoriul pozitiv, în contextul unei creşteri salariale superioare ratei inflaţiei. Pe partea de resurse, serviciile au rămas principalul motor al creşterii, cu un aport de 1,8 puncte procentuale în primul semestru, în vreme ce, pe partea de cerere, structura creşterii economice în prima jumătate a anului a fost mai favorabilă investiţiilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut” , le-a explicat ministrul Marcel Boloş membrilor delegaţiei”, a completat ministrul.

România este membră a Fondului Monetar Internaţional şi vizita delegaţiei conduse de Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI în România, vine în contextul consultărilor anuale privind situaţia economică şi financiară a României, în urma cărora  FMI va veni cu o serie de recomandări referitoare la politicile fiscale, monetare sau economice ale României.

Echipa FMI, conform reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, a transmis că apreciază şi încurajează angajamentul şi eforturile Guvernului României de a implementa reforme şi politici economice. De asemenea, a subliniat nevoia de a identifica şi implementa măsuri de consolidare fiscală, inclusiv reducerea cheltuielilor neesenţiale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor. În plus, a evidenţiat importanţa continuării reformelor structurale pentru stimularea creşterii economice şi pentru crearea unui mediu favorabil investiţiilor.

„În ceea ce priveşte politica bugetară, ştiţi că pentru România a fost declanşată procedura de deficit excesiv. În acest context, am prezentat măsurile pregătite de Guvern care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României, prin administrarea eficientă a veniturilor publice, dar şi pentru utilizarea eficientă a resurselor alocate pentru finanţarea cheltuielilor publice, inclusiv măsuri de combatere a evaziunii fiscale dar şi pentru gestionarea eficientă a patrimoniului şi resurselor”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO